S'ha mort Joaquim Cassà a 100 anys

​Empresari i activista cultural, va ser elegit Arenyenc de l'Any 2011 i nomenat Fill Predilecte d'Arenys de Mar el 2015
|

El Fill Predilecte d'Arenys de Mar Joaquim Cassà i Barrera s'ha mort aquesta matinada a 100 anys. Empresari i activista cultural, va ser elegit Arenyenc de l'Any 2011 per votació popular i, el 2015, l'Ajuntament el va nomenar Fill Predilecte d'Arenys de Mar. Era vidu de Maria del Carme Caballé, amb qui va tenir dos fills, néts i besnéts.


Imagen 081a

Joaquim Cassà a casa seva. Foto: Xavi Salbanyà. 


Cassà va començar la seva trajectòria professional a setze anys a can Frederic Martí, fabricant de samarretes d’esport. La Guerra Civil el va mobilitzar en el marc de la lleva del biberó, amb el que va participar en el front del Segre. Després de la desfeta republicana, va passar pel camp de concentració de Sant Cebrià del Rosselló i pel de Màlaga. Acabada la guerra, s'incorporà al despatx de Caballé i Vila, fabricants de mitjons, per al cap de dos o tres anys posar-se al capdavant d'una petita fàbrica del mateix article que, un dels socis, el senyor Caballé, tenia a Amer (La Selva), on s’havia refugiat durant la guerra. Després de moltes vicissituds va traslladar la fàbrica a Arenys. 


Instal·lat a Arenys va ser el primer fabricant de mitjons que va aplicar a les seves màquines el dispositiu del puny elàstic, aleshores una petita revolució. Una de les primeres mesures va ser la d’establir per la maquinària tres torns de treball, dia i nit, règim en què es va mantenir més de cinquanta anys. També posà en marxa un taller que utilitzava aquesta matèria per la confecció -amb maquinària d’alta freqüència– de tota mena de bosses de textures diverses per a la indústria tèxtil o d’altres i especialment per bancs i companyies d’assegurances.

 MG 8623

Cassà, acompanyat del seu fill i del rector en la missa del seu centenari.


El fet de ser un lector impenitent, li va despertar la passió per escriure, essent premiat en diverses ocasions a la Mostra Literària. També va ser un assidu col·laborador de la revista Arenys Vida Parroquial. On repassava la història dels carrers de la vila. Aquests articles van ser recollits més tard en un llibre. També vau redescobrir els Sala, els senyors del foc, els vidriers arenyencs a cavall del segle XIX i XX, que van exposar a París i Nova York. La seva descoberta el va portar a recopilar tot el material, traduir-lo i publicar-ne un llibre. 


Amb un fi sentit de l'humor, Cassà era catòlic practicant, emmarcat dins el sector aperturista del Concili Vaticà II. A la parròquia havia estat molt actiu en diferents àmbits i diverses èpoques, com ara la Confraria de Portants del Sant Crist. En clau cultural també havia estat membre de la Junta de l'Esbart Maragall i col·laborador de l'Arxiu Històric i la Biblioteca Fidel Fita. Amb motiu del seu centenari va condir a L'Agenda, aquesta entrevista. La vetlla començarà demà a les 5 de la tarda al Tanatori Municipal i la missa funeral se celebrarà dilluns, 27 de setembre a les 10 hores a l'església de Santa Maria d'Arenys. Descansi en pau.