Clam veïnal per demanar que Arenys torni a ser una vila neta

La regidora de Serveis, Ona Curto, admet que “no tenim el poble més net del món”
|

La paciència dels arenyencs i arenyenques s’ha esgotat davant la situació persistent de brutícia als carrers, deixadesa dels espais públics i l’eterna problemàtica de la recollida de la brossa. Molts veïns i veïnes de tots els barris d’Arenys, cansats de mostrar el seu malestar a les xarxes socials i de no detectar una resposta eficaç de l’Ajuntament, han decidit espontàniament organitzar-se per demanar solucions. 


Poc net 7  xs

Estat dels contenidors de la part alta de la Riera. Foto: Xavi Salbanyà


Per això, des de fa uns mesos han iniciat un seguit de gestions que no han fructificat i que han anat des d’entrevistar-se amb la Defensora del Vilatà, Teresa Verdura, enviar instàncies a la regidora de Serveis, Ona Curto (CUP), i finalment denunciar públicament la crítica situació mitjançant el programa El dominical de Ràdio Arenys. La primera resposta que va donar l’alcaldessa, Annabel Moreno, va ser veure un biaix polític darrere d’aquestes veïnes que es queixaven des de diversos punts d’Arenys (rial Bareu, platja Cassà, Riera Centre, Pla dels Frares, part alta de la Riera o Sant Elm). Moreno fia la solució a aquesta crisi de la neteja que fa anys que dura a la nova contracta de la recollida d’escombraries. 


Poc net 9  xs

Trastos vells ubicats al camí de la Pietat. Foto: Xavi Salbanyà


En canvi, la regidora Ona Curto va respondre per escrit a les veïnes amb una carta que no va satisfer les queixes. Posteriorment, en declaracions a El dominical de Ràdio Arenys, Curto va admetre que “segurament no tenim el poble més net del món”, però que està treballant per millorar la situació. La regidora també confia que la nova contracta resolgui bona part del problema endèmic. 


Les queixes veïnals es podrien dividir en dues parts. Per un cantó el deficient servei de recollida de la brossa i l’aspecte brut i deixat que presenten els carrers de la vila. Sobre aquest segon aspecte, els veïns també subratllen la presència de plagues d’animals com rates, paneroles o insectes que proliferen als plataners de la Riera i que es posen dins de les cases. 


Els veïns troben a faltar més baldejos amb aigua calenta i sabó als carrers, especialment després del mercat setmanal. Però reclamen que aquest servei s’estengui a tot el municipi i no només a la Riera. Troben a faltar més papereres, moltes de les quals s’han retirat per ordre municipal perquè els incívics les utilitzaven per llençar la brossa. 


Poc net   xs

Imatge de l'estat de la Riera. Foto: Xavi Salbanyà


En definitiva, consideren que en comparació amb viles veïnes, Arenys de Mar està molt brut. Naturalment, els partits de l’oposició (Junts per Arenys i PSC) donen suport als veïns. En canvi, els tres partits del govern municipal (ERC, CUP i Arenys en Comú) han tancat files en defensa de la gestió de la regidora Curto. 


En aquest sentit, a mitjans de setembre, la regidoria de Serveis va realitzar una neteja intensa als contenidors de la part alta de la Riera que va sorprendre gratament els veïns. Però dos carrers més avall, la brutícia tornava als contenidors. 


Respecte de la presència de rates que aquest estiu ha afectat els negocis del passeig Xifré, tant l’alcaldessa com la regidora han tret gravetat afirmant que, han efectuat desratitzacions, però “rates hi ha hagut sempre” i formen part de “la nostra biodiversitat”.


Rates   Hukas Hukas

Una de les rates que campen per Arenys. Foto: Hukas Hukas