Tancat el cas de la mort del pilot arenyenc sense saber què va passar

La mare d’Àlex Bueno rep una indemnització “insuficient” 9 anys després de l’accident
|

“Tot i que la mort d’un fill sempre està present, necessito tancar aquesta etapa”, explicava Sofia Nilsson, mare del pilot arenyenc Àlex Bueno Nilsson, al programa El Dominical, de Ràdio Arenys. Ho apuntava després de narrar com han estat els darrers nou anys, després que Bueno i el seu company Daniel Fernández Orgaz patissin un accident quan l’avió que pilotaven es va estavellar, i provoqués les seves morts. Un avió que hores abans havia estat carregat de vida, ja que tenia com a objectiu el transport d’òrgans per a trasplantaments. 


Alex bueno placaAlex bueno














Durant l’entrevista, Nilsson explicava que encara segueix la incògnita sobre l’accident aeri, sobre el que realment va passar la matinada del 2 d'agost del 2012. Però està convençuda que el cas està envoltat de moltes irregularitats. Entre elles, l’avís que va fer Fernández una setmana abans de l’accident, informant que l’avió no estava en condicions; o el bon nombre de viatges que van realitzar els dos pilots aquell mateix dia, anant de Santiago de Compostella a Avilés, d’Avilés a Porto, de Porto a Avilés i d’Avilés a Santiago de Compostella, on a 2 kilòmetres de l’aeroport de la capital gallega va patir l’accident mortal; o que a l’informe de Foment s’hi digués que les condicions de visibilitat eren bones, mentre les cadenes de televisió i els diaris es feien ressò dels intensos episodis de boira espessa, o, fins i tot, que l’endemà que el jutjat de Santiago de Compostella es fes càrrec de l’aeronau, hi hagués cues de gent per fer-se fotos amb l’avió i hi hagués persones que s’hi enduguessin objectes de l’interior de l’aparell. 


D’altra banda, la mare del pilot arenyenc explica que han estat nou anys que han vingut acompanyats d’un procés legal molt dur. “Primer vam interposar una demanda penal, però es va acabar arxivant fa dos anys. Amb la mare d’en Daniel -l’altra víctima- vam decidir buscar una altra advocada i obrir diligències per la via laboral”, narrava Nilsson. La segona via, que va començar el mes de juny d’aquest mateix any, ha acabat amb un acte de conciliació amb l’empresa Airnor i una indemnització “insuficient” que ha servit “per tapar-nos la boca, perquè no continuem amb la causa”, apunta l’arenyenca, que afegeix que de no haver fet cas a la seva advocada i haver seguit amb el cas, el més probable és que l’haguessin perdut. D’aquesta manera, l’empresa accepta la culpa i això “és el més important” per a la mare de Bueno. 


Recordem que l’any 2017, es va inaugurar la plaça Àlex Bueno Nilsson, als habitatges Sagrada Família, on el pilot arenyenc hi havia jugat de ben petit. Un acte molt emotiu, en record i homenatge a Bueno, organitzat per l’Ajuntament d’Arenys de Mar. Dos anys abans, el 2015, el Ministeri de Sanitat li va concedir la medalla de l’ordre civil de forma pòstuma.