Una de músics d’Arenys: La famosa orquestra de la família Marí

Els músics arenyencs van saltar a la fama després d’inaugurar Ràdio Barcelona el 1926
|

L’any 1926, Joan Marí deixava el fallit negoci de fusta a Eivissa per traslladar-se, amb la seva dona Vicenta, a Arenys de Mar. Ho feia amb el seu vaixell “Mar Sport” que anys després donaria nom al popular club de pesca arenyenc. Amb ell, els seus nou fills -tres noies i sis nois- tots ells amb una elevada formació musical, que acabarien convertint-se en una de les orquestres més famoses de l’època


Pagina 18aa

Els tres germans Marí que van cantar a Ràdio Barcelona. Foto: Família Marí


Tots van estudiar música a Barcelona, havent-se de traslladar periòdicament a la península. Però la seva eclosió va ser l’any 1924 quan el trio dels germans Marí Ramon, Ferran, Lluís i Manel, van ser els escollits per cantar a la inauguració de EAJ21 Ràdio Barcelona. A partir d’aquell moment, com explica Joan Marí, fill d’en Ferran “els van començar a ploure els contractes”. 


En aquella època era molt poc habitual veure orquestres de 10 persones i menys de la mateixa família. A Arenys, vivien tots sota el mateix sostre i després de sopar es dedicaven a assajar les peces a l’eixida, el que per als veïns era com una gran distracció. 


Van ser contractats a quasi totes les festes majors i la fama va córrer fins sortir a la premsa Madrid. Poc després, rebien la oferta d’anar a Hollywod per fer bandes sonores a les primeres pel·lícules de cinema mut. “Però la iaia no els va deixar anar, tement que no tornarien”. 


En aquella època era habitual contractar altres músics d’una bossa laboral. I “Els Marí” en feien un bon ús quan tenien “bolos” importants, com per exemple el que van tenir a Saragossa. 


En un d’aquests concerts, a un dels músics se li va espatllar l’instrument i l’avi Marí el va animar a cantar. Allà es va descobrir una de les grans veus de la música catalana, ni més ni menys que en Josep Guardiola, que des de llavors mai més va tocar un instrument. 


Per l’orquestra Marí també hi van passar músics que després serien figures de primera línea, com per exemple l’Antonio Machín, al que contractaven de vocalista per a determinats concerts o el conegut Rudy Ventura, que feia de segon trompetista. 


La Guerra Civil va truncar la carrera musical dels Marí i es van veure obligats a disgregar-se. Alguns van ser internats en el camp de refugiats d’Argelès. 


Cap els anys 70 la inquietud musical d’en Ferran el va portar a fundar un dels grups més famosos dels “guateques” a la comarca, els Telstar, amb alumnes avantatjats.