Torna a punxar la segona oferta d’ajuts a les empreses per la covid

Més de la meitat de la partida econòmica (33.000 euros) ha quedat sense adjudicar
|

La Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Arenys de Mar va engegar fa uns mesos una segona ajuda al teixit empresarial de la vila per la compensació de pèrdues econòmiques a conseqüència de la covid-19 via procediment en règim de concurrència competitiva. 


Una vegada ha finalitzat el període de presentació de sol·licituds i comprovació de la documentació requerida, queden i tenen dret a la subvenció un total de trenta-una empreses, després de la retirada de dues. Aquestes empreses es podran acollir a la segona ajuda, un procediment que no va funcionar del tot la primera vegada i sembla que tampoc ha arrelat aquesta vegada. 


Pagina 10

El viver d’empreses també ha estat un fracàs a Arenys. Foto: Xavi Salbanyà


En aquesta segona convocatòria es preveu que les ajudes es concediran per un import de 17.200 euros, dels 50.000 que es tenia previst, deixant un romanent de gairebé 33.000 euros. 


Aquesta segona ajuda tenia un període d’execució que anava de l’1 d’octubre de 2020 al 31 de març del 2021, tant per a microempreses com per a autònoms arenyencs. Això sí, havien de demostrar una davallada clara dels ingressos, així qualsevol empresa que havia tingut una davallada per vendes del 100%, l’ajut ascendia als 800 euros. En canvi, si la baixada en vendes era del 25 al 49%, l’ajuda era de 500 euros. 


La xifra no era l’esperada, més després de reduir els tràmits a realitzar, deixant com a requisits el fet de complir amb les obligacions tributàries davant l’estat, Generalitat, Ajuntament i Seguretat Social, i fins i tot podrien ser beneficiàries dels ajuts si en el moment de la comunicació de l’aprovació de l’ajut, si tenia alguna obligació i efectuava la liquidació del deute presentant el document requerit. Però no s’arribarà ni a la meitat de la partida, i no es preveu una tercera convocatòria per part de la regidoria. 


Segons dades de l’Idescat, a Arenys de Mar hi ha 1179 persones donades d’alta com a règim d’autònoms i l’Ajuntament té una base de dades amb cinc-cents comerços i empreses que reben tota la informació. Però el nombre de sol·licituds presentades (quaranta-sis en total) tant a la primera com a la segona convocatòria és molt baix, i cal recordar que a la primera es van fer ús solament de 28.000 dels de 84.000 euros previstos


D’altra banda, arriba la campanya de Nadal per al teixit comercial d’Arenys de Mar. Conjuntament amb UBICA, es realitzarà el 19 de desembre una nova edició de les botigues al carrer, a més de fer uns rasques amb premis directes a partir de vint euros de compra a les botigues de la vila, i també es podran crear els aparadors decorats de Nadal.