El centre d’acollida a la Raureta s’obrirà a canvi de tancar el Casal Sant Vicenç

L’Ajuntament vol pactar la cessió de la finca a la DGAIA que gestionarà la Fundació Intress
|

Hi ha avanços en el consens polític cedir la finca de la Raureta a la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) perquè hi instal·li un centre d’acollida d’emergència de menors


La intenció de crear aquest centre es va fer pública el mes de març passat. Tanmateix, la formació del nou govern de la Generalitat va aturar el projecte. La conselleria de Benestar Social va passar d’ERC a Junts, que ha mantingut converses durant els darrers mesos amb Junts per Arenys, per arribar al consens amb aquesta formació. 


La raureta



El principal escull quan es va anunciar el projecte era quin tipus de menors havia d’acollir el centre. La polarització social al voltant dels menors migrants no acompanyats, que ara s’allotgen al Casal Sant Vicenç, va aixecar suspicàcies en diversos sectors que creien que la intenció de la DGAIA era augmentar el nombre d’aquests joves, en comptes de repartir-los en diversos municipis, com es reclamava. 


En les primeres reunions mantingudes entre els representants de JxA i el secretari d’Infància i Joventut, Alexis Serra, aquest es va comprometre que en obrir el centre a la Raureta, s’esponjaria el Casal Sant Vicenç. Després de diverses reunions mantingudes, tant Serra com la directora de la DGAIA, Ester Cabanes, s’han compromès a tancar el Casal Sant Vicenç, quan obri el centre a la Raureta


Aquesta instal·lació està pensada com a centre d’acollida d’emergència per a menors entre 3 i 18 anys, que són separats temporalment de les seves famílies, que perden la pàtria potestat. La seva estada en aquesta mena de centres ha de ser, com a màxim, de 6 mesos, mentre es decideix el seu futur: ja sigui tornar amb la seva família, derivar-los a una família d’acollida o ingressar-los en un CRAE com el del Maricel. 


El centre de la Raureta, que oferirà 24 places, serà gestionat per la Fundació Intress, que actualment gestiona el Casal Sant Vicenç. En aquest sentit, el centre actual ja ha començat a acollir menors d’emergència. És per això que ja s’han adaptat diferents espais per tal de donar resposta a les diferents necessitats dels infants. Des del passat mes de setembre, s’ha reformat l’equip, ja que cal que tots els professionals que hi treballen siguin educadors socials. Un cop obri la Raureta, el Casal tornaria a fer funcions de casa de colònies com era abans. 


Per part del govern municipal, hi ha l’esperança que aquest tema es pugui desencallar aviat i, de pas, resoldre els problemes d’incivisme que pateix la finca. Aquesta s’ha convertit en refugi i lloc de trobada de col·lectius ben diversos, principalment de joves de l’institut. També es resoldria la degradació de la casa, gràcies a la inversió milionària que s’hi farà. Per això des del govern s’ha insistit a la DGAIA en tancar la cessió com més aviat millor.