El rial de Pau Costa es canalitzarà amb un caixó entre l’escola Sinera i l’N-II

Els veïns del Bareu plantegen dubtes estructurals del projecte com la desembocadura
|

Els veïns del rial de Pau Costa van organitzar una reunió informativa el passat 17 de novembre a l’Ateneu Arenyenc per parlar sobre el projecte de canalització, que s’està acabant de redactar. La xerrada va ser conduïda per dos dels veïns que l’Ajuntament ha convocat periòdicament a la taula de seguiment d’aquest projecte. A banda, tots dos són experts en la matèria. 


Segons ha transcendit, el projecte, que encara no està acabat, planteja una proposta constructiva amb un sistema de pantalles de formigó de 12 metres de profunditat. Sota la llosa de la calçada, hi hauria una galeria de serveis i per sota, un caixó de 2x2 metres. Aquest caixó faria el desguàs de l’aigua des de la part endegada davant de l’escola Sinera, fins a l’N-II. 


Rial del bareu   xs

Els veïns experts van valorar la informació que han tingut fins ara del projecte. Van valorar el treball exhaustiu que s’ha fet per identificar el pas de serveis d’aigua, electricitat, clavegueram, telèfon i gas que hi passen. Segons ells, el projecte soluciona prou bé la manca d’organització que hi ha actualment, amb la creació d’aquesta galeria just per sota la calçada, que facilitaria futures intervencions. També caldria arranjar el pas de diverses mines i solucionar vetes d’aigua que s’han detectat a 5 metres de profunditat. 


Ara bé, els principals dubtes que planteja són més estructurals. D’entrada el fet que el projecte acabi a l’N-II i no a la desembocadura, fa que els veïns vegin un possible coll d’ampolla a la part baixa del rial. També van explicar que la major part del pendent del caixó és del 5% a la majoria del traçat, però només d’un 1% a la part baixa. Segons ells, això comportarà l’acumulació de sorres i sediments a la part baixa, difícils de netejar. En aquest sentit, proposen mesures complementàries com el manteniment de l’erosió a la part alta del rial i netejar periòdicament el sorrer. 


Els veïns van explicar que les obres durarien un parell d’anys i tindrien un cost aproximat d’uns 4 milions d’euros, que pagarà l’ACA. 


Les rierades arrosseguen molts sediments. Foto: Xavi Salbanyà.


El govern municipal considera que aquesta reunió s’ha fet de manera precipitada, quan el projecte no està encara acabat. Segons ha avançat a l’AGENDA, l’alcaldessa i regidora d’Urbanisme, Annabel Moreno, un cop el projecte estigui entregat es donarà a conèixer als veïns perquè si ho consideren oportú hi presentin al·legacions. 


Moreno considera que aquest tema és prou sensible perquè se’n faci un debat amb tota la informació sobre la taula. Cal recordar que ja és el quart projecte d’actuació al rial del Bareu. També posa de manifest, que ara l’ACA s’ha compromès a executar-lo en el pla de rieres fins al 2027. És previst que el projecte estigui enllestit a principis del 2022 i les obres puguin començar a finals d’any. Aquest projecte no contempla l’urbanització posterior.