L’ampliació del CAP depèn de la retirada d’un transformador que val 80.000 euros

La Generalitat té un pla per agrupar a Arenys el servei de pediatria de cinc municipis
|

L’urgent i necessària ampliació del CAP depèn de la retirada d’un transformador elèctric de la companyia Endesa. I ara la discussió a l’Ajuntament d’Arenys de Mar se centra en qui paga els 80.000 euros que val treure aquesta instal·lació. Tot i que es tracta d’una quantitat petita comparada amb el gran benefici sanitari que suposarà per a la població l’ampliació del CAP, la qüestió està encallada des de fa anys. 


El tema ha sorgit amb força en les darreres setmanes perquè la Generalitat ha activat el pressupost de Salut per al reforçament dels CAP catalans i el d’Arenys es troba en el paquet d’inversions. El problema és que l’ampliació arenyenca sembla que pot anar ràpida, però l’escull del transformador elèctric podria alentir-ho. Govern i Ajuntament temen que un retard en la presa de decisions comporti el risc que el projecte d’Arenys passi a la cua o corri el risc de no fer-se, com ha passat amb la variant de Valldegata, projectada, licitada i adjudicada, tanmateix aparcada novament sense data. 


Transformador cap   xs

El transformador s'haurà de retirar per dur a terme l'ampliació del CAP. Foto: Xavi Salbanyà


El primer a advertir que no s’havien fet els deures de retirar el transformador va ser el mateix director del CAP, Ricard Peiró, durant una entrevista al programa El Dominical de Ràdio Arenys a mitjans de setembre passat. Peiró va recordar que des de molt abans de la pandèmia que reclamen l’ampliació del CAP “perquè no tenim suficients espais per atendre a tothom” i això dificulta també l'establiment de certes especialitats. 


L’alcaldessa Annabel Moreno va admetre aleshores que el tema venia de lluny i que l’Ajuntament havia fet la cessió dels terrenys fa anys, però havia caducat perquè la Generalitat no havia executat l’ampliació. Per això, el solar que hi ha al costat del CAP on ara aparquen sanitaris i jutges del jutjat, va tornar a mans municipals. Les presses han arribat ara quan el Govern català sembla que disposa dels diners necessaris per a l’ampliació i ha demanat a l’Ajuntament que procedeixi a la cessió del solar sense el transformador. L’alcaldessa Moreno ha afirmat que el cost de la retirada del transformador l’hauria d’assumir la Generalitat, però que si no es posen d’acord, l’Ajuntament podria fer-se’n càrrec. 


La polèmica política va esclatar quan el cap del grup Junts per Arenys, Estanis Fors, va participar en una trobada de partit amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, on es van explicar els plans sanitaris del Govern per al Maresme. Fors va afirmar que el conseller va queixar-se perquè la Generalitat fa més d’un any que avisa l’Ajuntament d’Arenys de la necessitat de trobar un local on ubicar el servei de pediatria sense obtenir resposta. Fors va proposar els baixos de l’escola bressol Els Colors, però Moreno ho descarta perquè allà està previst el Centre Tallaferro. L’alcaldessa va acusar Fors de deslleial per haver parlat amb Argimon i de crear alarmisme. 


Segons Fors, els plans de Salut impliquen centralitzar a Arenys el servei de pediatria de cinc municipis (Arenys de Mar, Arenys de Munt, Sant Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac i Llavaneres). Això vol dir que els veïns d’aquestes poblacions perdrien el servei local i s’haurien de desplaçar a Arenys perquè els seus fills rebin atenció mèdica. De fet, Arenys de Munt i Caldetes ja fa temps que han perdut aquest servei.