La covid col·lapsa el CAP, tanca dos llocs de menjar social i retorna el toc de queda

La Generalitat ha demanat allargar les restriccions fins el proper 21 de gener
|

La pandèmia de la covid no dona treva per Nadal i la sisena onada del virus afegida a l’efecte d’una nova variant anomenada òmicron que és molt més contagiosa, ha obligat a tornar a dures restriccions a Catalunya que s'allargaran fins a almenys el 21 de gener, si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho avala.


D’aquesta manera, a Arenys de Mar va tornar el toc de queda i les reunions limitades just abans de Nadal. El TSJC va avalar en un primer moment i fins al dia 6 de gener, la petició de la Generalitat d’aplicar el confinament nocturn i la limitació de les trobades socials a 10 persones. Per tant, va quedar prohibida la circulació de persones a la via pública entre la 1 i les 6 de la matinada. 


Arenys de Mar és un dels municipis que compleix amb els criteris establerts per la Generalitat perquè té més de 10.000 habitants i una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 habitants. A Arenys de Munt, en canvi, no s'aplica el toc de queda. És important seguir recomanacions com: utilitzar sempre la mascareta, rentar-se les mans amb regularitat i mantenir la distància de seguretat. També s’ha reduït l’aforament al 70% a les cerimònies religioses i es tanca de l'oci nocturn i la recuperació de les limitacions d'aforament, del 50% als interiors de bars i restaurants i del 70% en teatres, cinemes i altres activitats culturals, comerços, gimnasos i competicions esportives. 


CAP   xs

El CAP, col·lapsat de nou amb aquesta sisena onada. Foto: Xavi Salbanyà


Des del dia 24 de desembre, la mascareta torna a ser obligatòria a l'exterior La norma té excepcions i no és obligatòria mentre es fa esport o en un entorn natural obert i estem sols, amb la bombolla de convivència o a més d’un metre i mig d’altres persones. 


Totes aquestes restriccions han obligat a suspendre algunes activitats com ara la festa de Cap d’Any que s’havia previst fer a la placeta de l’església. També es va anul·lar el Parc de Nadal pels més petits. En canvi, s’ha autoritzat la celebració de la cavalcada de reis.


La pressió sanitària torna a ser molt forta. El CAP d’Arenys de Mar torna a estar col·lapsat. El problema d’atenció telefònica als usuaris no solament no s’ha solucionat sinó que ha empitjorat. La Generalitat ha decidit no obrir de nou el punt de vacunació de les Clarisses i ha portat el servei del CAP al col·lapse perquè només en vacunes s’atén una mitjana de 100 persones diàries. Les cues i la desatenció a pacients que no són covid torna a ser un greu problema. A més, s’ha canviat el protocol respecte de les proves diagnòstiques i després de repetir-nos que el test d’antígens no eren fiables, des del mateix CAP s’utilitzen per descartar casos positius. D’igual manera, la salut pública accepta un test fet a casa com a cas oficial positiu. 


D’altra banda, l’elevat nombre de contagis ha arribat a afectar dos serveis de menjadors socials. El menjador de l’Asil Torrent ha hagut de tancar-se perquè a la residència es van detectar tres casos positius, un resident i dos treballadors. Igualment, el servei de donar menjar que realitzen els frares caputxins també ha estat suspès perquè un frare va donar positiu en covid. Serveis Socials ha anunciat que habilita un servei d’atenció domiciliària per donar menjar. 


Finalment, la residència d’avis municipal ha suspès les visites i les sortides perquè cinc treballadors van donar positiu.