Els tècnics municipals fan constar els dubtes sobre el nou servei de la brossa

L’Agenda detalla els aspectes de la proposta guanyadora que generen dubtes
|

L’empresa Arca Serveis Ambientals ha rebut l’adjudicació per part de l’Ajuntament per fer la recollida de les escombraries a Arenys. Aquesta ha estat l’única empresa que es va presentar al concurs i els tècnics municipals van valorar la proposta en 37,25 punts sobre els 45 possibles. Aquesta valoració alta no treu que els tècnics hagin trobat algunes qüestions sense respondre o inconcretes que l’Ajuntament haurà de vigilar.


Escombraries 4   xs

Els contenidors tenen els dies comptats a Arenys de Mar. Foto: Xavi Salbanyà



L’Agenda ha tingut accés al document de 57 planes on s’analitza punt per punt la proposta de l’ASA, una empresa que pertany a un fons nordamericà, i a continuació indiquem quins són els punts sobre els quals els tècnics Jordi Simó i Raquel Cunill plantegen dubtes. 


Estacionalitat 

Només s’esmenta com farà el servei durant la temporada alta i la baixa, però “no la temporada mitja que també es demanava al plec tècnic”. 


Soroll 

“No detallen propostes per minimitzar les molèsties i sorolls envers la població i el teixit socioeconòmic de la vila durant la prestació del servei”. 


Personal 

“No detallen el pla de substitució del personal per vacances i baixes, tal com se sollicitava. De manera que no es pot comprovar si donaran compliment a criteris especials de tipus socials com els que plantejava el plec de clàusules”. Es comprometen a que el coordinador tècnic i l’encarregat del servei estaran disponibles els 365 dies de l’any. 


Retirada de contenidors 

L’Arca vol retirar els contenidors de la brossa a la setmana cinquena de començar el servei, dues setmanes abans d’implantar el nou porta a porta. Els tècnics demanen que sigui simultani. 


Rutes 

“Manquen aspectes importants com la definició dels sentits de cada ruta, amb el detall dels carrers per on es passarà”. Els tècnics troben fonamental “comprovar que les rutes proposades són realment les rutes més òptimes”. 


Habitatges disseminats

Plantegen installar quatre punts de recollida de la brossa per als habitatges disseminats de la vila, però no s’indica ni els llocs, ni com seran. També proposen que en alguns casos, les famílies que visquin disseminades es desplacin fins a a les tres àrees d’emergència que s’habilitaran. Aquesta opció no agrada als tècnics. 


Àrees d’emergència 

Aquests punts de recollida amb contenidors es posaran a Mare Paula, Canalies i Valldegata. Tindran una superfície de 25 m2 cada un, però la proposta no contempla la installació de càmeres de vigilància. Tampoc s’explica com seran aquestes àrees ni com s’integraran paisatgísticament. A més, els tècnics han trobat a faltar que “no detallen com es gestionaran les sollicituds d’ús de les àrees tancades d’emergència ni com s’editaran ni es produiran els dispositius personals per obrir aquestes àrees. Tampoc detallen com s’atendran les necessitats d’emergència com ara canvis no previstos de torns, vacances, etc.”. 


Base a Arenys de Munt

La nova empresa tindrà un base al polígon industrial d’Arenys de Munt amb zones de treball i plantes de reciclatge i tractament dels residus. Però els tècnics alerten que “no aporten la documentació que acredita” el contracte de lloguer ni els permisos de l’Ajuntament d’Arenys de Munt. 


Manteniment contenidors 

L’empresa diu que els mantindran, però “no presenten un pla concret. Només citen que faran 85 neteges anuals” (quatre a l’any). Diuen que utilitzaran aigua freàtica per fer les neteges, però “no especifiquin d’on la trauran ni com o faran”. 


Formació de personal 

S’esmenta que faran accions de formació, però no hi ha cap “relativa al control de qualitat de les fraccions a recollir”. 


Imatge del nou servei

Fan dues propostes d’imatge corporativa amb dos lemes “Arenys de Mar Sostenible. Una vila, un objectiu” i “Arenys de Mar. Recollida porta a porta”. Però els tècnics indiquen que caldria que aquests dissenys es vinculin a les imatges de marca vigents com són “Arenys Aporta!” i “Suma’t”.