Costes de l’Estat manté aturat el camí cap a Caldes, però vol construir-hi més espigons

Arenys de Mar torna a rebutjar la proposta que implicarà dragar sorra del fons marí
|

La construcció d’un passeig de mar entre Arenys i Caldes d’Estrac segueix aturada per part de Costes de l’Estat, segons va avançar l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, el passat 17 de gener, al programa ‘El Dominical’ de Ràdio Arenys. 


Aquest projecte estava compromès des del 2016 per part de l’ens estatal, que va comprometre a garantir el pas de la Musclera. Tot i això, cinc anys després encara no hi ha hagut un acord per tirar el projecte endavant. 


El problema amb el retard d’aquest projecte suposa una discontinuïtat urbanística entre els dos nuclis urbans. Això deriva en un entrebanc per als nombrosos arenyencs i caldencs que a diari fan aquest camí per la platja i que topen amb la barrera natural que suposa la punta del Canyadell. La majoria de dies des d’Arenys no es pot accedir a la platja de la Musclera, si no és travessant les vies del tren. 


Plano

Detall dels espigons que el Ministeri vol construir. Foto: Ministeri de Transició Ecològica


L’Ajuntament d’Arenys de Mar ha mantingut aquest mes de gener reunions amb ADIF i Costes de l’Estat. Segons va explicar Moreno, ja estan preparant la memòria per presentar i seguir endavant amb el projecte. Tanmateix, ADIF ja ha informat que no es farà càrrec de l’obra, però sí que donarà suport a la iniciativa. 


Per aquest motiu, queda descartada la idea de fer un pont sobre les vides del tren, perquè s’hauria de tocar la catenària. Per ara, la idea és fer un camí penjat que rodegi la punta de Canyadell, cap a la Musclera. 


Si el projecte del camí està aturat sine die, Costes de l’Estat sí que contempla altres actuacions a Arenys de Mar, en el marc del Pla Estratègic pel litoral del Maresme. Aquest pla contempla de nou la utilització de la draga per regenerar les platges i la construcció de diversos espigons. El projecte està redactat pel Ministeri de Transició Ecològica i va ser consensuat amb els alcaldes del Maresme el 2015. 


En el cas d'Arenys, el projecte ministerial no especifica les actuacions a fer o en quina fase seria. Sí que preveu la construcció d'un espigó de 150 metres a la punta del Canyadell, i construcció d'un dic de 100 metres submergit en paral·lel a la costa davant de la punta de la Pietat. 


També es vol fer més gros el dic de la platja de la Musclera a tocar de Caldes d'Estrac. A més, es preveu un moviment de dragatge de 750 mil metres cúbics de sorra


El govern municipal va rebutjar de nou el projecte en una reunió mantinguda el pasat 19 de gener, on es va proposar al la creació d’un fòrum de representants del municipis i experts per fer una proposta de consens.