L’Ajuntament farà una batuda amb caçadors per reduir el nombre de senglars a Arenys

S'han detectat diversos dormidors d'aquesta espècie al camí de Ronda, des del rial del Bareu fins al rial de la Serp
|

La preocupació va en augment amb el pas dels mesos amb la problemàtica dels senglars a diferents racons de la vila. Aquest binomi de conviure animal salvatge i ésser humà és un problema genèric i greu arreu del país, on els animals no entenen de termes municipals. Ara bé, molts veïns veuen i viuen amb preocupació aquest fenomen del senglar urbà, que en els últims anys han vist baixar dels boscos del Montnegre i el Corredor a diferents municipis del Maresme. 


Porcs senglars3  xs

Senglars menjant al rial de Canalies. Foto: Xavi Salbanyà


L'alcaldessa Annabel Moreno i la regidora de Medi Ambient i Serveis municipals, Ona Curto, es van reunir el dimecres, 2 de febrer, a la tarda, amb representats del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per presentar-los la problemàtica que generen els porcs senglars al nucli urbà d'Arenys de Mar i conèixer com es tracta des de la Generalitat aquesta situació que es repeteix a molts punts del país. Josep Maria López Martín, cap de la Secció d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental a Barcelona i Josep Pena, director dels Serveis Territorials a Barcelona Serveis Territorial del departaments d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Barcelona van confirmar els problemes diversos que genera la superpoblació de senglars genera problemes importants de seguretat i que cal controlar.


La forma que s'utilitza habitualment i que es proposa a Arenys de Mar és una batuda amb els caçadors de la vila. El seguiment que s'ha fet de la població de senglars al sector de Llevant del municipi ha permès detectar diversos dormidors d'aquesta especie al camí de Ronda, des del rial del Bareu fins al rial de la Serp. Els tècnics també han observat que els exemplars s'han acostumat a entrar al nucli urbà a la recerca de menjar. La situació de reducció de l'activitat humana els mesos de confinament també es considera que ha fet que s'hagin adaptat més a l'accés a l'espai urbà.


L’acció de batuda, que estarà  autoritzada per la Generalitat de Catalunya, anirà a càrrec de caçadors amb llicència, serà supervisada per tècnics municipals i coordinada per la Policia Municipal, el cos d’Agents Rurals i els voluntaris ADF. Els rials i altres espais d'accés estaran degudament senyalitzats mentre duri la batuda que possiblement serà el dia 9 de febrer. La setmana passada l'alcaldessa es va reunir amb veïns i representants de diverses comunitats de l'avinguda del rial de les Canalies on ja es va exposar la possibilitat d'una batuda cinegètica per poder controlar la sobrepoblació de senglars. 


S’han portat a terme diferents accions com la neteja per part de la brigada municipal d’elements escampats per zones on solen anar els senglars, netejant restes orgàniques; demanar a l’empresa de recollida passar a primera hora (abans de la mitjanit) o collocar cartells informatius respecte al tema de les deixalles i de llençar correctament la fracció pertinent. A més, del treball que realitza la policia per espantar els animals i foragitarlos de nou a les seves zones d’hàbitat de bosc. 


Aquest fenomen que es fa extensible a moltes zones urbanes va en augment, ja que el senglar ha trobat l’hàbitat urbà i periurbà llocs idonis per cobrir les principals necessitats, disposant d’aliment en abundància i zones de vegetació que utilitzen com a refugi. I amb aquests elements, ara com ara no han descobert quina és la millor acció per no veure com a normal aquesta imatge del senglar alimentant-se per exemple al Rial de Canalies. L’altre punt de preocupació del veïnatge és poder sortir a passejar amb la mascota per aquestes zones. 


És clau actuar sobre l’hàbitat de l’animal i també buscar limitar les seves fonts d’aliment i espais de refugi. Per tant, sorgeix el dubte si les zones on es veuen els senglars a Arenys de Mar, el porta a porta és el sistema correcte. El senglar amb aquest sistema veu restes d’aliments fàcils i baixen en família, i arribat a aquest punt es genera la qüestió si la collocació de contenidors grans seria l’opció més adient. A banda d’aquest element, l’Ajuntament estudia solucions perquè no arribin al nucli urbà, ja sigui amb la collocació de gàbies, amb possibles batudes (solució complicada, ja que es tracta d’un entorn urbà), xarxes gegants o l’esterilització, solució que avui com ara no és adient.