La municipalizació dels enterraments acumula quatre anys de retard

El govern ho atribueix a la burocràcia i assegura que el procés ja està en fase final
|

La municipalització del servei d'enterraments va tornar a ser debat en el ple municipal del passat 27 de gener. A preguntes del portaveu de Junts per Arenys, Estanis Fors, la regidora de Serveis, Ona Curto, va admetre el retard tot i reiterar que és un projecte amb màxima prioritat pel govern i per la CUP. 


En aquest sentit, Fors va recordar que en l'anterior mandat, la CUP -aleshores a l'oposició- va liderar un projecte per tal de municipalitzar part del servei del cementiri. Finalment, una comissió d'estudi va decidir que calia començar per municipalitzar només el servei d'enterraments. La iniciativa va rebre el suport de Junts per Arenys i el PP, forçant a l'equip de govern d'ERC, PSC, ICV i CiU a iniciar aquests canvis. 


Cementiri

L'any 2017 es va aprovar la municipalització del servei d'enterraments a Arenys de Mar. Foto: Xavi Salbanyà


Finalment, l'Ajuntament la va aprovar l'any 2017. El servei, que continua oferint la funerària Cabré Junqueras, havia d'haver estat assumit per l'Ajuntament des del 2018. Això suposaria un estalvi de la vora de 50 euros a la majoria d'enterraments, per l'estalvi de l'IVA d'aquesta part del procés funerari. 


En la seva intervenció, Fors va denunciar que en aquest mandat "ni tan sols s'estan fent les reunions que llavors es feien cada quinze dies". 


En la seva resposta, Curto va atribuir el retard a la lentitud burocràtica, agreujada pels continuats canvis de secretari i d'interventor i també va admetre que no s'han convocat les reunions quinzenals. De fet, va recordar que la darrera reunió de la comissió s'havia celebrat un any abans, el 27 de gener del 2021. 


Cal recordar, que per poder assumir el servei, l'Ajuntament havia d'adquirir l'elevador elèctric, que després de diverses demores va arribar la tardor del 2020. Aquesta grua, que està per estrenar al mateix cementiri té la peculiaritat que és feta a mida pel cementiri d'Arenys de Mar, amb passadissos estrets i fins a sis pisos de nínxols. Aleshores també es van adquirir diverses escales per accedir als nínxols. 


Per acabar amb la municipalització, només falta formar el personal municipal que se'n farà càrrec. En un primer moment, el problema raïa a trobar personal per a aquesta tasca i formar-lo amb cursos específics. 


Curto va explicar al ple que ara ja hi ha personal adscrit per poder fer els enterraments, així com el complement salarial per aquesta tasca. 


Segons va afirmar la regidora el que queda és fer els tràmits burocràtics. L'ordenança del cementiri ja contempla el servei com a transitori i, per tant, no s'ha de modificar. Tampoc hi ha personal per subrogar. 


Més tard, el secretari i l'interventor van demanar crear un comitè per fer el canvi de gestió indirecta a directa, que finalment no va caldre. 


Només cal un informe tècnic del cap de serveis municipals que detalli com s'ha d'organitzar el canvi de gestió. Quan el cap torni de vacances, és previst que s'endegui la part final. No obstant això, la regidora Curto no va voler comprometre's amb cap data.