La Bandereta del Campanar

|


Avui primer diumenge del mes de maig s'ha beneit i hissat la nova bandereta del campanar d'Arenys de Mar, senyal de la nostra independència d'Arenys de Munt, enguany ha estat obra de l'artista local Jordi Coll.


La Bandereta, que es renova el primer diumenge de maig de cada any, hi ha pintat l'escut d'Arenys de Mar (un aranyoner damunt del mar), dos xiprers i una creu (en commemoració de la separació civil de Santa Maria d'Arenys respecte de Sant Martí d'Arenys). A una banda de l'aranyoner hi ha una A, i a l'altra una R (que representen l'escut de la vila). Els dos xiprers amb la creu al mig representen l'escut de sant Elm (patró de pescadors, mariners i navegants).

Des de temps molt antics, al cim del Turó de la Pietat (on actualment hi ha el Cementiri de Sinera) hi havia un pal on onejava una bandera blanca que indicava la direcció del vent als pescadors. Quan el 1599 les viles es van separar, els prohoms de la vila es reuniren i acordaren de collocar la Bandereta al terradet del campanar. Segons la llegenda, les noies que es volien casar al cap de l'any donaven tres voltes al terrat amb la bandera abans d'hissar-la.


Enguany la festa de la bandereta a comtat amb l'estrena de l'himne musicat per en Jordi Marsol a la bandereta del campanar, poema de Frederic Soler Pitarra. L'himne ha estat interpretat pels els cors Tiamat i Boixets de l'escola de música d'Arenys i la soprano Magdalena Campasol acompanyats a l'orgue per en Jordi Marsol i al violí per l'Oriol de Antonio, tots ells dirigits per la Gemma Ruiz.


Un cop acabat l'acte protocol·lari del cant i la beneïda s'ha hissat la bandereta al campanar tal com mana la tradició. 




http://www.lagenda.cat/albums/view/97498/nova-bandereta-campanar aquí podeu veure les fotos de la beneïda i el cant del nou himne