Les infermeres del CAP d’Arenys es planten i no fan més guàrdies

El col∙lectiu protesta d’aquesta manera pels canvis que ha fet l’ICS en els calendaris
|

Les infermeres del CAP d’Arenys de Mar han decidit no fer més guàrdies. La decisió s’han pres com a mesura de protesta pels canvis anunciats per l’Institut Català de la Salut, uns canvis que a més se’ls va comunicar amb només 7 dies d’antelació. A efectes pràctics, la decisió no té cap repercussió per a l’usuari, l’única diferència és que no hi ha el personal habitual que fins ara oferia aquest servei. 


En concret, la feina de les infermeres queda delegada a una persona professional de la Unitat d'Atenció Continuada i d'Urgències de Base Territorial (ACUT) que arriba després d’una regularització de contractes. A més, denuncien que la modificació arriba quan ja s’havia signat el passat desembre el calendari de guàrdies previst durant tot l’any 2022 les 21 professionals. Margarita Sanz, infermera del CAP, va explicar al programa El Dominical que amb aquesta decisió el col·lectiu s’ha sentit maltractat professional, moral i econòmicament, ja que les guàrdies suposen entre un 15 i 20% de la seva nòmina. 


Cap d'arenys   xs   còpia

Les guàrdies estan cobertes per personal de l’ACUT. Foto: Xavi Salbanyà


Sanz va afirmar que fins ara el CAP d’Arenys no havia tingut personal de l’ACUT perquè es cobrien les guàrdies entre el mateix personal al 100%. ‘Totes les infermeres dels 5 municipis de l’àrea, des de Llavaneres fins a Arenys, mai hem deixat de fer les guàrdies des del 1992’, destaca Sanz, qui alhora assenyala que és una manera de ‘poder fer una atenció continuada als pacients’. També remarca que no estan en contra de la regularització de contractes que ha permès que arribi aquesta persona, però que entenen que seria un perfil que seria més necessari a altres centres d’atenció primària. 


A més, Sanz també posa en relleu l’esforç que ha fet el col·lectiu durant la pandèmia de la COVID-19, fent més hores per poder arribar a tothom, especialment fent testos des del CAP. La incorporació d’aquesta professional externa obliga a repartir-se 11 guàrdies entre els 21 professionals. També explica que van intentar dialogar amb el director de la regió sanitària, sense èxit. 


El col·lectiu d’infermeria ha anunciat que ho traslladarà al sindicat pertinent perquè consideren que s’ha comès una il·legalitat, ja que creuen que cap empresa pot trencar el compromís signat amb els treballadors amb tan sols 7 dies d’antelació. 


No obstant això, han agraït el suport del dirigents del CAP d'Arenys de Mar que han estat al seu costat, tot i que reconeixen que és una decisió que no depèn d'ells, sinó que ve determinada per l'Institut Català d la Salut.