Els senglars arrassen amb tota la collita d’una vinya d’Arenys de Munt

El propietari, Joan Munich, es planteja ‘bunqueritzar’ el terreny perquè no hi entrin
|

Els senglars continuen sent un problema als dos Arenys i un dels sectors que més els pateixen és l’agricultura. Aquest estiu la víctima va tornar a ser Joan Munich, a qui un grup d’aquests animals va fer malbé tres hectàrees de raïm verd. 


El mateix Munich diu que no és la primera vegada que li passa, tant a la vinya d’Arenys de Munt com en altres que porta a Mataró i Tordera. L’arenyenc creu que un dels factors determinants aquesta vegada ha estat la forta sequera que ha fet que els senglars tinguin més dificultats per trobar menjar. “A vegades és el cabirol, a vegades la llebre, els ocells... i també senglars, però quan el raïm és madur, mai quan és verd”, explica. 


Senglars vinya   JM

La vinya ja té un tancat, però no està pensat pels senglars, ja que per aquests animals cal instal·lar-ne de més fortes i estar enterrada a mig metre sota terra i això, diu Munich, encareix molt el pressupost. 


Joan Munich va perdre pràcticament tota la collita. Això sumat a les pèrdues econòmiques de la feina que suposa portar una vinya durant l’any fa que la situació tant d’ell com la resta de productors que es troben en la mateixa situació sigui complicada. De fet, altres terrenys afectats aquests darrers mesos per la presència de senglars han estat els de la fruiteria Sóc Pagès. 


Munich apunta que, de cara a la propera collita, caldrà plantejar-se “bunqueritzar” els espais de conreu amb tanques més reforçades. Ara per ara, però, aquesta opció no és rendible a causa del seu elevat cost, fins i tot fent servir les possibles ajudes que es puguin rebre per part de la Generalitat. Alhora, posa sobre la taula la necessitat de millorar en la gestió dels boscos que s’han convertit en un autèntic polvorí per a incendis, plagues com la del Tomicus i altres problemes. 


Des de l’Ajuntament d’Arenys de Mar es continua insistint en la necessitat de fer front comú a la problemàtica entre els municipis veïns. Si bé el consistori ja havia intentat enviar requeriments als propietaris de les parcelles per endreçar-les, l’alt nombre d’espais abandonats complica la convivència amb els senglars. L’última acció per mirar de controlar la població de senglars a la nostra vila va ser a principis de febrer a càrrec de membres de la Societat de Caçadors d’Arenys de Munt i Sant Iscle de Vallalta quan se’n van caçar cinc. 


Des de la Societat de Caçadors d’Arenys de Munt diuen que la batuda controlada per reduir la població d’aquests animals no és suficient i ha d’anar acompanyada d’altres línies d’actuació. Aquestes impliquen evitar que tinguin accés al menjar i gestionar l’hàbitat amb la neteja dels espais rurals. De fet, des de l’Ajuntament es destaca l’abandonament de les finques rurals com una de les principals causes de la proliferació dels animals. Si bé ja s’ha intentat enviar requeriments als propietaris per endreçar-les, l’alt nombre d’espais abandonats complica la convivència amb els senglars.