S'ha mort Ricard Solà a 73 anys

El metge arenyenc era cap d'hepatologia de l'Hospital del Mar de Barcelona i catedràtic emèrit de Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona​
|

El passat dijous, 15 de setembre, va morir el metge arenyenc expert en hepatologia i excatedràtic de la UAB Ricard Solà i Lamoglia a 73 anys. Solà era cap d'hepatologia de l'Hospital del Mar de Barcelona. En un missatge oficial expressant el condol a la família i éssers propers a Solà se li sumen el de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), del qual n'era investigador, a més de la Universitat Autònoma de Barcelona, on va ser catedràtic del Departament de Medicina. Al llarg de la seva carrera, Solà va destacar pels estudis sobre el tractament de l'hepatitis C, així com l'adherència a aquest en els pacients.


Ricard sola

Ricard Solà. 


Tant l'Hospital del Mar com l'IMIM han destacat en els seus missatges de condol a Twitter que Solà fou un "destacat hepatòleg". L'hepatologia és la branca de la medicina que estudia el fetge, la vesícula, les vies biliars i el pàncrees. A més, incideixen en les recerques que va dur a terme sobre el tractament de l'hepatitis C. Es tracta d'un virus que pot desencadenar en l'aparició de càncers i tumors en l'afectat i que es transmet majoritàriament per transmissió sanguínia, fet que suposa un risc extra per a les persones drogoaddictes. També se sol donar en casos on les eines fetes servir en un context clínic no estan esterilitzades.


En una carta enviada a El País l'any 2021, Solà va reflexionar sobre la seva carrera a l'acadèmia, paral·lela a la seva feina a l'Hospital del Mar, tot ironitzant sobre el fet que fos nomenat catedràtic tan sols dos dies abans de la seva jubilació forçada: "Així van les coses de la universitat a Espanya, però no ho digueu a ningú", va reblar. En conèixer la notícia de la seva mort, la UAB ha emès un comunicat en el seu lloc web on "expressa el condol més sentit a les persones que l'apreciaven i comparteix la tristor per la seva pèrdua". Per la seva banda, l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge ha volgut retre homenatge al doctor Solà amb un missatge a Twitter, en el qual l'han descrit com un "excel·lent hepatòleg i una absoluta referència en la nostra especialitat".


La cerimònia de comiat s'ha celebrat a l'església parroquial de Santa Maria d'Arenys avui dilluns, 19 de setembre. Descansi en pau.