L’alliberament dels peatges redueix un 33% el trànsit a l'N-II a Arenys de Mar

​S'estima que en el darrer any uns 8.500 vehicles han canviat l'N-II per la C-32 a l'Alt Maresme​
|

Un any després de l’aixecament de les barreres dels peatges a la C-32, hi ha hagut un canvi important el trànsit d’aquesta via, ja que ha absorbit part dels vehicles que habitualment passaven per la carretera N-II que sempre ha estat gratuïta, a diferència de l’autopista. El traspàs de vehicles ha estat important, d’entre el 30% i el 40% en funció del tram. A Arenys de Mar i la resta de l’Alt Maresme ha estat d’un 33%, que es tradueix en uns 11 mil vehicles menys per l'N-II, dels quals 8.500 ara utilitzen la C-32. És, precisament, la zona amb una diferència més baixa, mentre que al Baix Maresme ha arribat al 40%. Aquestes xifres es corresponen amb les previsions que s’havien fet abans de l’alliberament dels peatges.


Camares estació 2  xs


Però la retirada del pagament ha tingut també conseqüències negatives en forma de retencions, accidents i empitjorament del manteniment. A la C-32 s’ha habilitat un carril en sentit contrari durant els diumenges d’estiu per tal de pal·liar els efectes de les operacions tornada que es produeixen cada cap de setmana en període de vacances. Tot i que les estructures dels peatges dels carrils centrals es van desmuntar de seguida, segueixen les cabines dels carrils annexos, que també s’eliminaran i al seu lloc s’hi col·locaran grans àrees de plaques solars que generaran energia per abastir les carreteres.


Durant l’any 2023 es preveu que s’executi la demolició dels peatges que queden, amb un cost d’entre 12 i 15 milions d’euros que se sumaran als 4,8 milions que ha costat eliminar les cabines troncals. Actualment, s’està redactant el projecte de demolició, que també inclou l’estudi de l’espai que quedarà per poder instal·lar les plaques fotovoltaiques. No obstant això, alguns municipis demanen poder disposar també de l’espai per ubicar-hi serveis, com és el cas d’Arenys de Mar, que vol aprofitar la zona dels antics peatges per convertir-la en un aparcament d’autocaravanes per tal d’ampliar el ventall turístic del municipi. Tot i això, els usuaris de caravanes no acaben de veure el projecte amb bons ulls per ser lluny del nucli urbà.