ERC aprova l'últim pressupost abans de les eleccions amb l'abstenció de Junts per Arenys i el PSC

​La CUP i els comuns hi voten en contra i recriminen al govern que no hagi deixat cap empremta del govern d'esquerres
|

El ple de l'Ajuntament d'Arenys de Mar ha aprovat aquest matí de dimecres, 28 de desembre, el pressupost municipal per a l'any 2023 amb els vots favorables d'ERC, l'abstenció de Junts per Arenys i el PSC, i els vots en contra de la CUP i Arenys en Comú. Els comuns havien aprovat al mes de novembre les ordenances municipals que marquen els ingressos del pressupost. Tanmateix, la incorporació de diverses propostes de Junts per Arenys i del PSC ha facilitat l'abstenció del principal partit de l'oposició i, per tant, l'aprovació del pressupost. 


Plenari setembre  xs

El ple municipal del passat mes d'octubre. Foto: Xavi Salbanyà. 


La regidora d'Hisenda, Laia Martín, ha desglossat les principals característiques de pressupost, del qual ha afirmat que “hem pogut treballar bé i incorporar moltes propostes de l'oposició”. Les que no s'han inclòs perquè “el pressupost no dóna més de si”. En total, el pressupost baixa dels 23 milions d'euros del 2022 als prop de 20 milions d'euros pel 2023. Tot i això, Martín ha recordat que l'any passat s'incloïen els 4 milions de crèdit per a Les Clarisses. “Sense tenir-los en compte el pressupost puja una mica, fins i tot”, ha afirmat. Els augments dels ingressos són causats per l'augment de l'impost d'obres i construccions (ICIO) de 350 mil a 480 mil euros, per l'augment de l'activitat constructiva. Això també impacte en l'augment de la recaptació obtinguda de les plusvàlues. També augmenta significativament la participació en els tributs de l'Estat de 3,6 milions a 4,3 milions d'euros. Pel que fa a la plantilla, es crea una plaça d'oficial primera a la brigada a cobrir amb promoció interna i es creen complements salarials per a administratives que fan feines de categories superiors.



Pel que fa a les despeses, hi ha un fort augment pels subministraments (400 mil euros) derivats de l'augment del preu de l'electricitat i del gas. Uns altres 400 mil euros són augments salarials establerts per l'augment de l'1,5% dels sous públics a tot l'Estat. La resta despeses són 64 mil euros més anuals pel Servei d'Assistència Domiciliària (SAD)que ja feia anys que estava infrafinançat i altres partides com són la recollida d'animals rodamons o l'esport escolar amb el programa de vela. També s'augmenten les partides al Centre Obert Tallaferro, els lavabos públics a les platges —a proposta de JxA— o el manteniment a les escoles. També puja la partida per a Ràdio Arenys, a causa de la disminució dels ingressos de la publicitat i la necessitat de renovar alguns equipaments. Finalment, també hi ha previst un augment de les subvencions per a les associacions culturals, esportives i socials, especialment a Càritas per aliments frescos —a petició de diversos grups de l'oposició—, i més ajudes a menjador escolar —a petició dels comuns—.


Pel que fa a les inversions, Martín ha assenyalat que “no hi ha gran cap actuació més enllà de les Clarisses, la resta són les normals de cada àrea”. En aquest sentit, però Martín ha explicat que el passat 23 de desembre la Generalitat va adjudicar dures subvencions a l'Ajuntament per a aquest fi: una d'1,3 milions d'euros per a la rehabilitació i 97 mil euros pel mobiliari. Aquestes subvencions no afecten el pressupost del 2023, si bé, facilitarà liquidar abans el crèdit que es va demanar i es podrà gaudir de major romanent i poder fer més inversions abans del previst. 


El portaveu d'Arenys en Comú, que ha votat en contra del pressupost, Josep Antoni López ha recordat que el govern està en minoria i no s'ha fet el canvi de maneres per elaborar el pressupost. Per a López, “s'havia d'haver començat feia setmanes”. Pels comuns, es tracta d'una proposta continuista, i el govern no ha deixat empremta de govern d'esquerres. López ha destacat que no s'ha impulsat la instal·lació de generadors d'energies renovables i s'ha mostrat especialment crític amb la gestió de l'habitatge públic més enllà dels fons especials. Ha demanat apostar pels treballadors, com l'educadora social que encara té contracte a jornada parcial, però també acabar les obres de la tercera planta de la Residència Geriàtrica, que ja s'ha anunciat que es pagarà amb romanents que s'executen a mitjan any. Pels comuns també calen millores en neteja viària i la xarxa de clavegueram. Finalment, ha demanat abandonar la Xarxa de Municipis Indians per l'enaltiment de l'esclavatge. 


Per part del PSC, el seu portaveu Jordi Muñiz, ha remarcat que la informació no ha arribat a temps: “arriba tard i no sabem qui va signar els informes”. Muñiz ha celebrat l'actitud de recollir propostes, com ara l'augment a les entitats tot i que volien un major augment. Els socialistes també celebren que el deute municipal es quedi en un 16% del pressupost. El PSC va presentar 28 accions, de les quals s'incorporen al pressupost arreglar carrers, voreres i jardineres de Sant Elm; fer un jardinet a la urbanització La Victòria; o la millora dels accessos al camp de futbol. Tanmateix, Muñiz ha dit que troben a faltar projecte de les pistes d'atletisme, projecte de ciutat intel·ligent o un centre d'informació al web municipal de pol·lució i al·lèrgies a l'aire. També havien demanat un autobús autònom a diversos accessos o plaques solars al pavelló, entre altres. 


La portaveu de la CUP, Ona Curto, ha explicat els motius del vot en contra d'aquest partit al pressupost. Per a la CUP, l'Ajuntament liquida molt bé: té romanents. Això vol dir que “no ens hem gastat tot allò que pensàvem que gastaríem i això va en detriment dels serveis i de les classes populars”. Curto ha explicat que a diferència d'altres grups “no hem fet la carta als Reis” i que el partit ha fet propostes a llarg termini com ara una dotació pressupostària pels agermanaments amb Auterive i La Ràpita; un nou programa de gestió de nòmines i automatitzar processos interns; més inversió pel clavegueram o les franges contra incendis. Curto ha subratllat que no s'augmenten les subvencions a entitats d'infància, joventut i gent gran. Tampoc hi ha cap partida per als patis oberts de les escoles o les obres del pavelló. Per a la CUP és necessària una nova plaça de jardiner o d'informador a l'Oficina de Turisme. Finalment, ha denunciat que no hi ha cap mesura per promoure l'estalvi energètic i que centrar la inversió als romanents és ineficaç. També ha recriminat al govern que no hagi deixat cap empremta del govern d'esquerres. 


L'últim a intervenir ha estat el portaveu de Junts per Arenys, Estanis Fors, que ha justificat l'abstenció del seu grup pel canvi de maneres del govern a l'hora de negociar el pressupost. “De les 33 propostes, n'han inclòs una desena”, ha dit. Tot i això, Fors ha remarcat que eren propostes fàcils d'acceptar. En aquest sentit, ha afirmat que “la gent de Junts sempre hi som quan se'ns demana”, i ha recordat que quan ERC era a l'oposició el tracte no era el mateix. Fors ha destacat diverses incorporacions al pressupost a proposta del seu partit, com l'augment del SAD o de les beques menjador. També s'han inclòs els accessos de l'Escola Bressol Maricel o el manteniment de l'escola Joan Maragall. Fors s'ha felicitat per incloure pagar el crèdit de les Clarisses quan toca, els vals de descompte per a la dinamització del comerç local i els lavabos públics a la platja. Com a elements que han quedat fora ha destacat el projecte per a la tercera planta del geriàtric, l'institut-escola, el tancament de la tercera pista del pavelló, el projecte del mercat, la canalització del Bareu, les pistes d'atletisme, inversions a Portimar, l'estació transformadora del CAP,  més plaques solars, o un ascensor al Pla dels Frares. 


La regidora Martín ha respost algunes de les intervencions dels portaveus durant el torn de rèplica. Els partits de l'oposició han agraït també les propostes de l'Associació de Veïns AVAM, el president de la qual, Carles Esquerra, ha intervingut abans de discutir el pressupost. Tanmateix, cap d'ells n'ha valorat la concreció ni la seva incorporació al pressupost. Per part del govern, tampoc s'ha fet cap comentari. Moreno ha conclòs abans de la votació afirmant que “és difícil d'entendre que dos partits que fins fa 4 mesos eren al govern ara votin en contra del pressupost quan aquest no ha canviat gaire”.