Arenys de Munt identificarà les caques dels gossos amb l’ADN

Es posarà en marxa un banc genètic per sancionar els propietaris que no les recullin
|

L’Ajuntament d’Arenys de Munt ha decidit posar fi a la brutícia i problemes sanitaris que generen les caques dels animals al carrer. Per aquest motiu, aquest nou any es posa en marxa una campanya per sancionar els propietaris de gossos que no les recullen i que es basa a identificar l’ADN de l’animal. El pròxim 10 de gener es farà una reunió amb els veïns per explicar-los com anirà.


Caques de gos   xs

Es trauran mostres de les defecacions al carrer. Foto: Xavi Salbanyà. 


La campanya tirarà endavant amb una empresa contractada que ha treballat en altres poblacions arreu de Catalunya anomenada CAN-ID. Caldrà fer un cens genètic a través d’una extracció de sang que faran els veterinaris d’Arenys de Munt amb qui l’Ajuntament i la mateixa empresa ja han contactat per parlar-ne. Posteriorment, la mostra de sang s’enviarà als tècnics de CAN-ID per fer l'anàlisi genètica. El gos ha d’estar xipat i censat a l’Ajuntament, un cens que és gratuït excepte per als gossos de raça perillosa. De fet, la campanya també s’aprofitarà per recordar la importància de tenir l’animal xipat i, alhora, s’ha anunciat un canvi de l’ordenança de tinença d’animals per obligar els propietaris de gossos a què censin el seu animal donant una mostra d’ADN.


La idea és que aquesta fase de recollida genètica es faci en uns tres mesos, tot depenent de la resposta ciutadana. A partir d’aquí, ja es podrà començar a sancionar a aquells que no recullin els excrements. Es trauran mostres de femta del carrer i es compararan les dades genètiques que tindrà l’empresa per saber qui és el propietari de l’animal. L’Ajuntament encara ha de determinar si aquesta recollida de mostres la farà un funcionari, la policia local o un agent cívic.


La regidora de Benestar Animal, Montse Batista, destaca que són conscients que segurament el propietari incívic no portarà l’animal al veterinari per treure’n l’ADN. Per aquest motiu, qui porti voluntàriament el gos rebrà una xapa que l’acreditarà com a participant d’aquest projecte i reconeixerà al gos i al seu propietari com a ‘cívics’. I per a la femta que quedi al carrer que no coincideixi amb cap mostra d’ADN hi ha la possibilitat d’identificar amb les mostres extretes les característiques físiques de l’animal i acabar identificant-lo si hi ha reincidència.


800 animals censats

Montse Batista explica que en aquests moments a Arenys de Munt hi ha uns 800 animals censats, però que segurament comptant els que no deuen estar-ho la xifra de gossos al municipi pot pujar a més de 1.000.