La dolça minoria de Moreno

Sis mesos després de trencar el pacte, la CUP i sobretot els comuns són qui més aprova les propostes d’ERC al ple
|

Quan el govern municipal es va trencar la primera setmana d’agost, la principal incògnita era si un govern d’ERC amb minoria (6 regidors de 17) podria governar amb comoditat fins al final del mandat. Sis mesos després la resposta és que sí. Durant aquest mig any s’ha convocat el ple en 8 ocasions, 6 de forma ordinària, una de forma extraordinària per aprovar les ordenances del 2023 i una d’extraordinària amb urgència per poder pagar les factures a proveïdors.

Votsplenari

Suport de cada partit a les propostes del govern. Font: Elaboració pròpia.


És en les votacions del ple quan el govern necessita els suports dels altres partits per poder fer funcionar la maquinària municipal. Al llarg d’aquestes sessions, el govern ha portat a aprovació un total de 42 propostes. En el recompte, fet per L’Agenda, s’han exclòs les aprovacions de les actes i la inclusió dels punts d’urgència, ja que sempre s’aproven per unanimitat. També s’han exclòs les mocions que pre-senten els diferents partits. 


Els resultats mostren que, tot i haver sortit del govern, Arenys en Comú continua essent el principal soci d’ERC a l’Ajuntament, amb un 90% de vots a favor. Els comuns només han votat en contra del pressupost, de la nova licita-ció de les escoles bressol i del pagament de les factures sense reserva, que després van facilitar al ple d’urgència. En segona posició (74%), però a major distància i amb un to més belligerant, hi ha la CUP, que va votar en contra les ordenances i s’ha abstingut en altres punts (15%).


Quan la CUP no s’hi ha posat bé, el govern d’ERC ha pogut trobar suports en el PSC (71%), que li va aprovar les ordenances. Tot i això, en el moment de votar en contra (19%), el PSC coincidit força amb Junts per Arenys. La formació d’Estanis Fors és la que menys ha donat suport a Moreno, només un 62%. Ara bé, són els que més s’han abstingut per facilitar aprovacions com ara el pres-supost. Tot i haver perdut la primera votació de les factures sense reserva, la majoria de les pro-postes del govern (55%) s’han aprovat per unanimitat.