Junts per Arenys guanya amb 9 regidors i aconsegueix la primera majoria absoluta

​La crisi de govern passa factura a ERC, que s'ensorra mentre els seus ex-socis de govern s'hi mostren crítics
|

Junts per Arenys va guanyar les eleccions municipals del passat 28 de maig a Arenys de Mar amb 9 regidors, aconseguint per primera vegada la majoria absoluta en la història electoral d'Arenys de Mar. La formació liderada per Estanis Fors va obtenir una forta pujada en vots. Fors ha aconseguit 538 vots més que fa quatre anys arribant als 2.839, rècord de l’espai convergent. En percentatge de vot la formació passa del 29,8% fa quatre anys al 42,0% aquest 2023.


Jxa reg

El nou govern de Junts per Arenys: E. Fors, S. Real, D. Massuet, C. López, R. Vidal, A. Farré, P. Moret, X. Navarro i M. Serrano.


Fors, exultant

La nit electoral, el futur alcalde, Estanis Fors, estava exultant pels resultats assolits. Visiblement emocionat va donar les gràcies a tots els seus col·laboradors i a la seva família. En declaracions a Ràdio Arenys, va explicar que vol parlar amb tots els partits i no descarta proposar a algunes formacions que l'acompanyin al govern, fins i tot amb ERC però sense Annabel Moreno. En aquest sentit, creu que els republicans tenen un bon equip i que es podria entendre bé amb alguns dels seus regidors. 


També va agrair a la CUP, Comuns i PP la felicitació rebuda pocs minuts després de saber-se els resultats i es mostra disposat a escoltar i treballar de manera conjunta aquest proper mandat. L’anàlisi de Junts per Arenys és que han rebut molt de vot de càstig de persones que volien fer fora a Moreno de l’alcaldia, però que són simpatitzants d’altres partits.


Reg 2aa

L’oposició:  A. Barangé i M. Comí d’ERC, R. Vinyes i J. Muñiz del PSC, A. Cucurull i P. Sil∙lah de la CUP, R. Serradó d’AEC i JJ. Almansa del PP.


ERC en caiguda lliure

A diferència de fa 4 anys, a la seu d’ERC hi havia cares llargues. La candidatura encapçalada per Annabel Moreno va perdre 4 regidors, passant dels 6 que tenia a 2. En percentatge de vot els republicans han passat del 26,2% al 13,1%. En nombre absolut de vots, n'han perdut 1.136, aconseguint-ne només 887. L’actual alcaldessa, Annabel Moreno —que va retardar la seva valoració a Ràdio Arenys— va afirmar que estaven sorpresos pels resultats i tristos perquè no se’ls espera-ven. Des d’ERC, atribueixen aquesta baixada a diversos motius, com una campanya molt dura amb moltes desqualificacions per part de la resta dels partits polítics i la baixa generalitzada d’ERC en l’àmbit de tot el país. 


Tot i això, per als republicans és molt aviat per fer valoracions, però que ara caldrà fer una reflexió interna i prendre les decisions pertinents. En aquest sentit, Moreno va anunciar el dijous 1 de juny que no recollrà l'acta de regidora i que abandona la política municipal. Es faran càrrec del grup municipal, el president de la secció local, Arnau Barangé, i la regidora Míriam Puig. 


ERC 20230528 (008)

Foto: Joan Ripoll

El PSC, tercera força

La tercera posició la va aconseguir el PSC, que manté els 2 regidors, però passa 10,4% al 12,5%. Ramon Vinyes no ha aconseguit el tercer regidor que li donaven les enquestes. En nombre de vots, han arribat als 843, només 42 més. El candidat socialista va reconèixer que els hagués agradat tenir un millor resultat i poder ser decisius, ja que Arenys de Mar necessita un canvi radical que, segons va dir, Estanis Fors no aconseguirà. Per a Vinyes, els resultats demostren el clima d’animadversió existent a Arenys que ha acabat afavorint a Estanis Fors. Tot i això, els socialistes estan predisposats a entendre’s i assegura que faran una oposició responsable i crítica.


IMG 0078


La CUP es consolida

La CUP, que manté els 2 regidors, ha mantingut en percentatge de vot tot i perdre alguns vots. La llista encapçalada per Arnau Cucurull ha passat de l'11,9% fa quatre anys, al 12,0%, però ha perdut 107 vots, aconseguint-ne 809. En algunes meses, la CUP va aconseguir ser segona força per davant d’ERC. Cucurull va reconèixer que els resultats no són els que s’esperaven i considera que l’alta abstenció els ha passat factura. Tot i això, va assegurar que han aconseguit aguantar el cop mantenint els dos regidors, tot i que no han assolit el tercer regidor que se’ls resisteix des de fa dos mandats. També va afirmar que cal fer una reflexió, sobre-tot per part dels partits d’esquerres. La CUP espera que Junts per Arenys pugui comptar amb la resta de formacions. Des de la CUP afirmen que treballaran 4 anys amb una oposició forta, dura i constructiva.


IMG 0180


Els comuns es mantenen

En cinquena posició es manté Arenys en Comú, que en percentatge de vot, passa del 8,3% al 8,9%. La candidatura de Ricard Serradó va perdre 36 vots, arribant als 604. Serradó va reconèixer que el partit tenia la confiança d’arribar al segon regidor. Així, va assegurar que els resultats demostren un càstig dirigit a ERC i a la seva gestió feta tenint en compte que les dues formacions que també havien format part del govern s’han mantingut. També espera que puguin treballar conjuntament amb el partit majoritari.


IMG 0252


El PP recupera el regidor

El Partit Popular ha recuperat la representació al consistori amb un regidor. Els populars liderats per Juanjo Almansa van superar amb escreix el llindar de 5% que estableix la llei electoral i van arribar al 7,3%. El cap de llista del PP va assegurar que tenia un sentiment agredolç perquè, tot i que tor-nen a l’Ajuntament, els hagués agradat fer-ho amb més força per tal de poder ser un partit decisiu.


IMG 0169


La participació, a la baixa

Cal destacar que la participació ha baixat considerablement respecte de fa 4 anys, passant del 64% al 55%, atribuïble al fet que aquesta vegada no se celebraven eleccions europees. La desafecció política també s’ha mostrat amb el vot protesta: 140 vots nuls i 130 blancs, que són 103 i 68 més que fa 4 anys.