El fons documental empresarial de Rosendo Julià se cedeix a l’Arxiu

L’emblemàtica fàbrica arenyenca es va obrir l’any 1885 i va tancar cent anys després
|

El patrimoni històric s’enriqueix amb la donació de la família Julià del Fons documental de cent anys de l’empresa tèxtil Hijos de Rosendo Julià. No és molt comú trobar donacions d’aquest tipus, però l’Arxiu d’Arenys de Mar és el lloc escollit per fer visible un fons d’arxiu i documental important per entendre una de les empreses més conegudes i cabdals del patrimoni industrial de la vila, obrint les portes en 1885 i tancant de manera definitiva l’any 1985 tot coincidint amb la crisi del sector.


Llegat rossendo julià   xs

Josep Julià i el seu fill Jordi, impulsors de la donació. Foto: Xavi Salbanyà. 


És un arxiu amb setze llibres comptables, d’un estudi futur detallat, amb moltes dades interessants, sis unitats d’instal·lació de mostraris, patronatges —es conserven molts patrons de com fer les peces—, mapes de vendes, llistat de preus, inventaris, albarans i documents notarials. Aquest fons camina en paral·lel a un segle de molts canvis, de moments històrics, de veure Arenys de Mar com es transforma amb el pas de les dècades i és una documentació que agafa el relleu de l’exposició ‘Posem fil a l’agulla. El gènere de punt a Arenys de Marcomissariada per Jordi Julià, convertint-se en una de les principals donacions mai fetes, gràcies a la generositat de la família.


Can Julià va conservar tota la documentació una vegada va tancar les portes, conservant també fotografies de l’època, un fet que recrea una vida passada, amb dècades de gran esplendor com quan treballàvem entre 120 i 150 persones entre les dècades dels quaranta i cinquanta, amb generacions de famílies passant Per l’empresa tèxtil. És una evolució del temps, de pas de per-sones i també de personatges històrics, d’explicar moltes històries, com les cartes conservades a tots els clients.


El consistori i l’Arxiu van veure molt positiu aquesta donació, considerant la família que tot aquest fons necessitava trobar-se en un lloc públic, accessible i d’estudi per a la població. Ara és moment de la catalogació, moment important per veure tot el volum i tota la seva importància, d’agrupar, classificar, estudiar. Es tracta d’un testimoni únic i d’una documentació principal per a Arenys de Mar, veient com a ini-cis del segle XX, la majoria de la població arenyenca treballava al tèxtil.


Una iniciativa clau, en aquest cas de la família Julià, ja que dona peu a entendre millor aquesta evolució dels anys i d’un element patrimonial notable de la vila. Juntament amb el fons documental i fotogràfic, quedarà la part de peces encara conservades, esperant una pos-sible futura donació, en aquest cas, al Museu d’Arenys.