El govern municipal vol més temps per estudiar el projecte del Bareu

Ha demanat a l’ACA aturar el procés per parlar amb veïns i poder-hi incorporar un enginyer
|

Els tres anys i mig d'obra previstos sumat a la importància i necessitat de fer un projecte en què totes les parts estiguin d'acord és el que ha fet que el nou govern municipal hagi demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) aturar-lo i estudiar-lo. L'alcalde, Estanis Fors, es va reunir amb el director de l'Àrea de Gestió Territorial de l'ACA, Diego Moxó, i la responsable del Departament de Planificació i Ordenació de l'Espai Fluvial, Sandra Ruiz, per traslladar-los aquesta petició del govern municipal.


Rial del bareu2   xs

El rial del Bareu al seu pas per Pau Costa. Foto: Xavi Salbanyà. 


Fors explica que es tracta d'un projecte del qual se'n va fer la presentació poc abans de les eleccions, en un moment en què l'Ajuntament està a l'espera de la incorporació d'un enginyer que seria qui hauria de mirar-se'l. A més, diu que es vol continuar parlant amb els veïns del rial perquè hi donin el vistiplau. En el moment en què totes les parts estiguin d'acord, incloent-hi l'ACA, seria quan des de l'Ajuntament es veuria amb bons ulls per tirar endavant.


Representants de l'ACA van ser el passat mes de març a Arenys de Mar per presentar el projecte al veïnat en un acte que es va fer a la sala polivalent del Calisay. El pressupost previst és de 6 milions d'euros. L'ACA assumiria 5 milions d'euros del contracte i l'Ajuntament es farà càrrec d'un milió d'euros, l'import de l'IVA. El contracte el licitaria l'Ajuntament, però l'ACA també continuaria fent seguiment de l'obra.


La canalització no és l'únic projecte que està pendent al Bareu, una zona en ple creixement urbanístic al voltant de l'escola bressol d'Els Colors. A la part de dalt de l'escola bressol, continua pendent la construcció de nous pisos de lloguer socials. El nou govern diu que la idea és diversificar pisos a la vila i proposen que dins la cinquantena de pisos previstos n'hi hagi de tutelats per a gent gran. En tot cas, l'alcalde afirma que es tracta d'un projecte que s'ha de decidir entre tots els grups municipals i de moment tot encara està sobre la taula.


Pel que fa a l'altre extrem del rial, Ports de la Generalitat i l'Ajuntament han anunciat que milloraran el pas subterrani de Pau Costa. La idea és que el pas sigui sense escales i, per tant, permeti suprimir barreres arquitectòniques i millori el pas a peu per sota l'N-II. Ports es farà càrrec del cost des de la zona portuària fins a la via del tren i l'Ajuntament haurà d'assumir des d'aquest punt fins al rial. L'Ajuntament també ha traslladat a Ports la necessitat de millorar l'actual pas subterrani de Canalies que connecta cap al port. L'organisme ha descartat arreglar-lo, però sí que ha anunciat que, en paral·lel a la futura pacificació de l'N-II, vol tirar endavant un projecte per dignificar l'accés actual cap al Cavaió i es faria un mirador.