Les obres de la biblioteca de les Clarisses s'aturen perquè el projecte té deficiències

L'empresa constructora detecta insuficiències en el càlcul de materials i mides que podrien encarir el cost i allargar el termini
|

Sorpresa majúscula. Les obres de la futura biblioteca que fa pocs mesos que han començat s'han aturat perquè el disseny i els càlculs del projecte estan incomplets, segons ha assegurat l'empresa constructora. Tant és així que aquesta empresa (Gestión Ingeniería y Construcción de la Costa Dorada, S.A.) ha entrat una instància a l'Ajuntament comunicant l'aturada de l'obra durant dos mesos per procedir a refer el projecte i recalcular les mides i els materials que realment són necessaris perquè l'edifici aguanti i sigui viable. L'entrada d'aquesta instància ha anat acompanyada de la retirada dels operaris fins que es reprenguin els treballs. 


Concretament, les raons que al·lega l'empresa per suspendre temporalment l'obra són per "la necessitat de redactar documentació tècnica complementària al projecte davant la impossibilitat de fabricació de l'estructura per incoherències i mancances del projecte tècnic després de detectar errors greus en el càlcul dels pilotatges i encepats que aconsellen recalcular els fonaments i per incoherències en els forjats i manca de càlcul estructural dels mateixos", segons consta en l'escrit presentat davant l'Ajuntament.


Aquesta informació demolidora ha sorprès el nou govern municipal que ha encarregat als serveis tècnics de l'Ajuntament que analitzin la petició de l'empresa constructora i comprovi si realment té raó en l'advertiment que el projecte executiu de la futura biblioteca està incomplet i no contempla nombrosos dissenys i amidaments de l'estructura global de l'edifici. Els defectes detectats per l'empresa afecten des dels fonaments a la resta d'elements del futur equipament. Per això, és probable que la revisió i recàlcul del projecte comporti un increment de materials com ara ferro o ciment per enfortir l'estructura i, per tant, encareixi el cost de l'obra.


Clarises 4  carlos cano

Visa aèria de l'estat actual de les obres de les clarisses, que ara han quedat aturades per deficiències al projecte. Foto: Carlos Cano.


L'aturada de la construcció també ha afectat la fabricació de molts elements de l'edifici que es fan fora de l'obra perquè aquestes peces s'hauran de reconsiderar d'acord amb els nous càlculs. Per tot plegat, els terminis d'execució de la nova biblioteca podran partir retards importants i s'haurà d'avaluar si aquesta prolongació del temps de construcció pot tenir incidència en les subvencions i ajuts públics que ha rebut el projecte. Això seria així si aquests ajuts van lligats a un compromís de finalització de l'obra.


Es dona la circumstància que el projecte constructiu que ara està en revisió per les seves deficiències, va costar més de 200.000 euros. Naturalment, els treballs de recàlcul que està fent ara la constructora, s'hauran de pagar i afegir a l'esmentada factura.
El projecte de la futura biblioteca de les clarisses és obra dels arquitectes Mamen Domingo i Ernest Ferré amb el jove equip d'arquitectura h30. Aquests professionals van guanyar el concurs convocat per l'Ajuntament i al qual es van presentar fins a 22 propostes.


El passat mes d'abril, l'obra es va adjudicar per 6.133.377 euros, IVA inclòs, a Contratas Vilor per 3.904.597 euros y a Ecoclima Barcelona per 1.274.926 euros. Aquest cost vindrà sufragat pels 2.746.217 euros dels fons europeus Next Generation, pels 1.379.148 euros del pla de Biblioteques, pels 745.280 euros de la Diputació de Barcelona i per 200.000 euros de la Generalitat. L'Ajuntament d'Arenys de Mar aportarà els diners restant, 1.062.730 euros.


El problema de l'aturada de les obres de la futura biblioteca es debatrà avui al ple municipal de l'Ajuntament arran d'una pregunta que formularà el regidor del PP, Juanjo Almansa. La pregunta del regidor serà aquesta: “Durant els darrers dies hem observat que les obres de la nova biblioteca estan aturades. Ens pot dir el govern quin es el motiu?”.