Arenys ha de tornar una subvenció de 200.000 euros per les Clarisses

La Generalitat condicionava l’ajut a que les obres s’iniciessin el 2022, però es van retardar al 2023 per la repetició de la licitació arran d'una impugnació
|

L’Ajuntament d’Arenys de Mar ha de tornar una subvenció de la Generalitat per import de 200.000 euros que s’havia concedit per a les obres de la futura biblioteca a l’antic convent de les clarisses, segons ha revelat avui l'alcalde Estanis Fors al programa El dominical de Ràdio Arenys. Aquest ajut s’ha perdut perquè estava condicionat a què les obres comencessin abans del 31 desembre del 2022, però els treballs van iniciar-se abans d’aquest estiu. El retard es va produir perquè es va haver de repetir el procés de licitació de les obres arran d’una denúncia del gremi d’installadors, cosa que va obligar a dividir el projecte en dues licitacions.


Davant d’aquest incompliment del calendari, l’Ajuntament no ha tingut més remei que renunciar a la subvenció. I així ho va fer l’anterior alcaldessa Annabel Moreno en un decret el 19 d’abril passat. La resolució de la Generalitat obliga el consistori arenyenc a tornar el que ja havia ingressat d’aquesta subvenció i que puja a 136.000 euros. Però la Generalitat també reclama a l’Ajuntament 10.494 euros d’interessos de la quantitat cobrada i no utilitzada. La subvenció va ser atorgada pel departament de Cultura per a la “rehabilitació de l’edifici de les clarisses com a biblioteca”.


Moreno ha explicat a L’AGENDA que aquests diners que s’han de tornar són una petita part de les subvencions que s’han aconseguit per a la biblioteca i que pugen en total a 5.114.428 milions d’euros, la majoria dels quals (2,7 milions) provenen dels fons europeus Next Generation. El nou entrebanc que tenen ara les obres amb les mancances detectades per part del constructor fan témer que l’execució del projecte s’allargui i no pugui complir amb els terminis compromesos.


4b19dc6e 4943 4858 8bcf 727aa1e2902b

Les dues figures de Sant Francesc i Santa Clara, tal com estaven a banda i banda de l'altar de l'antic convent. Foto: Xavi Salbanyà


D’altra banda, s’ha donat a conèixer una controvèrsia amb escultures i figures religioses que hi havia a l’antic convent. Segons un informe tècnic de l’Ajuntament, hi havia dues figures de Sant Francesc i Santa Clara de guix enganxades a la paret a banda i banda de l’antic altar que ha desaparegut. L’informe diu que “les imatges tenen el seu valor iconogràfic i històric per la seva relació amb el convent, però tot i així no s’aprecia un valor singular a banda d’aquest fet”. 


Per això, es recomana la seva retirada i conservació com a element història, i es demana que ho facin professionals. Per això, la regidora de Patrimoni, Soraya Real, va encarregar a Manel Pica aquesta retirada que ha comptat amb la col·laboració de l’exregidora Ona Curto, en la seva condició de restauradora. Actualment, les figures i altres objectes es troben en un magatzem municipal. L’exalcaldessa afirma que s’havien compromès amb les monges d’entregar-les als frares caputxins d’Arenys.