Les empreses que han aturat l'obra de la biblioteca de les Clarisses calculen que calen 1,4 milions més

La direcció facultativa del projecte rebaixa l'augment del pressupost als 857.000 euros per resoldre els defectes i les mancances que s'han detectat
|

El cost de l'obra de construcció de la futura biblioteca a l'antic convent de les Clarisses es podria veure incrementat entre 857.000 i 1.386.000 euros, segons els primers càlculs que ha rebut l'Ajuntament d'Arenys de Mar arran de la detecció de mancances i defectes en la redacció del projecte constructiu que ha provocat l'aturada de les obres des de fa un mes. Les dues empreses que havien començat les obres va comunicar a l'Ajuntament la primera setmana de setembre que aturaven els treballs “per la necessitat de redactar documentació tècnica complementària al projecte davant la impossibilitat de fabricació de l'estructura per incoherències i mancances del projecte tècnic després de detectar errors greus en el càlcul dels pilotatges i encepats que aconsellen recalcular els fonaments per incoherències en els forjats i manca de càlcul estructural dels mateixos".


Després de rebre la comunicació de l'aturada de les obres, l'Ajuntament va encarregar un informe per conèixer l'abast de les mancances esmentades i també el cost que pot suposar la correcció del projecte. Aquest informe ha estat lliurat al Consistori i aporta extensa documentació tant dels costos, com de les deficiències detectades i també de les nombroses comunicacions entre les empreses constructores, l'equip redactor i l'Ajuntament que hi ha hagut des de l'inici de les obres l'abril passat fins a l'actualitat. Veient que els dubtes importants que van sorgir sobre el projecte no es resolien, van decidir aturar l'obra davant del risc que la construcció estigués mal feta.


Segons l'informe, les dues empreses constructores (Gicsa i Ecoclima) consideren que calen 1.386.000 euros més dels 6.133.000 euros pressupostats per poder afrontar la construcció de la futura biblioteca amb garanties. Aquesta quantitat de més està repartida entre les dues empreses. Gicsa calcula que és la constructora principal considera que necessita 1.092.000 euros més per continuar i Ecoclima, encarregada de les instal·lacions, indica que són necessaris 294.000 euros més. Per la seva part, la Direcció Facultativa del projecte troba que la proposta d'augment de Gicsa és “molt elevada” i creu que hauria de ser de 562.000 euros. En canvi, la mateixa Direcció Facultativa troba “acceptable” l'increment plantejat per Ecoclima dels 294.000 euros. Per tant, per a aquesta direcció, el més adequat seria apujar el cost de 857.000 euros.


Clarisses   xs

Les obres de la futura biblioteca de les clarisses estan aturades des de principis de setembre. Foto: Xavi Salbanyà


Malgrat que el preu total de licitació de l'obra va ser de 6.133.000 euros, IVA inclòs, es va adjudicar per 5.278.000 euros, IVA inclòs, perquè les empreses van fer una oferta a la baixa. Aquests diners es van repartir en dos lots d'obra: Gicsa es va adjudicar 4.003.000 euros, fent una reducció de l'1,8% i Ecoclima es va adjudicar 1.274.000 euros, amb una rebaixa del 15,7%. Amb els increments que proposen les empreses, l'obra passaria a costar 6.664.000 euros, un 26,2% més del preu que es va adjudicar.


Les empreses justifiquen aquests increments per la revisió de 77 partides a partir dels nous càlculs que han hagut de fer. En matèria de material, per exemple, es necessita el triple d'alumini i de vidre de què s'havia projectat. L'Ajuntament està a l'espera d'informes interns més detallats que contrastin la informació aportada per les empreses. Mentrestant, les obres continuen aturades i plana sobre el Consistori la preocupació pels terminis d'execució i la seva vinculació a les subvencions rebudes. De fet, una subvenció de la Generalitat s'ha hagut de tornar per culpa de complir els terminis d'inici de les obres.