Arenys pagarà un 5% més d’IBI i la taxa d’escombraries s’apuja 21 euros

El govern justifica l’augment per pagar l’increment de sou als funcionaris i altres serveis
|

L’Ajuntament d’Arenys de Mar ha aprovat una puja d’impostos i taxes del 3,5% de mitjana. Els dos increments més importants seran del 5% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i del 15% de la taxa de recollida d’escombraries que torna a augmentar tres anys després de la darrera pujada. L’any 2021 es va incrementar un 20% aquesta taxa i cada família va pagar 23 euros més. En aquella ocasió es va justificar l’augment per fer front al nou model de recollida de la brossa porta a porta que encara avui no s’ha implantat i per cobrir el dèficit que acumulava el cost del servei. 


Plenari2  ajuntament arenys

El ple d’Arenys de Mar va aprovar la puja el 30 d’octubre. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar. 


L’augment que es produirà ara serà de 21 euros per família. Per tant, en només tres anys aquesta taxa s’haurà apujat 44 euros, un 38%. Aquests diners han de servir, segons el govern municipal, per tornar a equilibrar el cost del servei que tot i tenir una nova contractació s’ha quedat curt (vegeu plana 6) i calen 400.000 euros més (d'1.350.000 a 1.750.000 euros)


Respecte a l’increment de l’IBI, l’alcalde Estanis Fors, el justifica per cobrir l’augment del 2% del sou dels treballadors públics de cara a l’any que ve (200.000 euros més anuals) i per actualitzar convenis que té el consistori per serveis que es presten a Arenys de Mar, com el servei d’atenció domiciliària (de 108.000 a 175.000 euros), salvament marítim o la neteja de platges (de 50.000 a 90.000 euros) i dels parcs i jardins (de 125.000 a 220.000 euros). Totes aquestes actualitzacions pugen a quasi 800.000 euros més que ara, 300.000 euros dels quals vindran per la puja de l’IBI.


Fors ha explicat que el pressupost municipal del 2024 serà d’uns 21 milions d’euros, dels quals mig milió seran per a inversions, com ara l’arranjament de la coberta del pavelló, adequar el terra de la tercera pista esportiva o la instal·lació de càmeres de vigilància a la vila. La resta d’inversions es faran amb el romanent de l’any vinent i es pensa, entre d’altres, amb la construcció d’un camp futbol-7, la reforma de les pistes d’atletisme i el mercat municipal, l’execució de la tercera fase del Teatre Principal i l’arranjament de carrers.


Tant el PSC com el PP han criticat la puja d’impostos. Els socialistes considera que l’Ajuntament d’Arenys de Mar està sanejat econòmicament, té un deute inferior al 20% i 11 milions d’euros al banc. Per tant, opinen com el PP que no s’hauria de pressionar més fiscalment a les famílies. La CUP i Arenys en Comú no critiquen la puja d’impostos perquè la troba necessària per atendre els serveis que ha de donar l’Ajuntament a la ciutadania. Malgrat això, defensen la tarifació social dels impostos i taxes de forma que les famílies amb menys recursos paguin menys diners, tal com es va fer amb les tarifes de les escoles bressol municipals.