Una constructora arrasa sense permís el jardinet municipal de l’Stella Maris

Junts Autisme ha de tornar una subvenció de 160.000 euros per rebre tard el permís d’obra
|

El projecte que la Fundació Junts Autisme ha d’iniciar al palauet de l’Stella Maris, una vegada que es va bescanviar la cessió de la Raureta per aquest espai, es complica. Primer, el retard en les llicències per començar l’obra ha comportat que hagin de tornar una subvenció de 160.000 euros i, en segon lloc, l’espai de bosc on tenien previst ubicar el jardí terapèutic, ha quedat totalment destruït perquè l’empresa constructora dels pisos adjacents el va arrasar per poder entrar amb els camions.


Bosc stella maris 4  xs

El bosc i el jardí ha quedat completament destruït. Foto: Xavi Salbanyà.


L’Ajuntament, segons explica el regidor d’Urbanisme, Domènec Massuet, ha obert un expedient per una falta molt greu a l’empresa Lux Habitat, promotora dels pisos de l’Stella Maris, per haver entrat sense permís a un terreny municipal i haver destrossat tot el bosquet que, malgrat estar en mal estat de conservació, es podia haver aprofitat com a jardí terapèutic en l’activitat de Junts Autisme.


Fonts de l’empresa constructora han assegurat que disposen de comunicacions amb tècnics de l’Ajuntament en la que se’ls permet destruir el bosquet, a canvi de reposar-lo amb arbres de 20 centímetres de diàmetre. “Res a veure amb el que podia haver estat” apunta Neus Payerol, directora de la fundació. A més, des de la constructora incideixen en recordar que, tant el palauet com el bosquet, era de la seva propietat i que el van cedir a l’Ajuntament, que aleshores el va cedir a Junts Autisme, que ja ha començat a fer les obres de reforma i adequació.


Des de Junts Autisme, aquest entrebanc s’afegeix a les dificultats econòmiques que suposa el fet d’haver de retornar una subvenció estatal de 160.000 euros per iniciar les obres. En realitat són 157.500 euros als quals s’afegeix una penalització del 4,5% per no haver-les començat en el termini previst. Es tracta d’una quantitat que suposa el 10% de tota l’obra que puja a 1,6 milions.


La subvenció la van demanar el 2021 i l’obra s’havia d’executar el 2022. Per raons que “desconeixem”, diu Payerol, l’Ajuntament no els va atorgar la llicència fins a abril del 2023. Aquest retard, també posa en perill la resta de subvencions que han anat gratant per impulsar el centre dedicat a atendre a persones amb autisme sever. Ara, segons expliquen “hem de demanar ajornaments d’altres subvencions”: de 365.000 euros i de 473.000 euros, que justificarien en gran part els 1,2 milions que costa refer el palauet que esperen inaugurar el novembre del 2024.