S'ha mort Neldo Trujillo-Bencomo a 92 anys

Pediatre de diverses generacions d'arenyencs, es va doctorar en Medicina amb una tesi sobre la història mèdica als dos Arenys​
|

El pediatre arenyenc Neldo Trujillo-Bencomo Izquierdo s'ha mort aquesta matinada de dimecres, 22 de novembre, a 92 anys. Durant la seva etapa professional va esdevenir un referent en la medicina infantil a Arenys de Mar, essent el pediatre que va atendre a la majoria de nounats arenyencs en les dècades dels 70, 80 i 90. La seva trajectòria li va valer la participació en l'exposició i el llibre “100 retrats viscuts” de l'Agrupació Fotogràfica d'Arenys de Mar (AFA), amb el retrat que illustra aquest article. 


Captura de pantalla 2023 11 22 a les 17.50.03

El doctor Trujillo-Bencomo als “100 retrats viscuts”. Foto: AFA. 


El doctor Trujillo-Bencomo era originari de l'illa de la Gomera, a les Canàries, i va arribar a Arenys de Mar als anys setanta. Com que en aquells moments no hi havia CAP va establir la seva consulta pediàtrica a l'ambulatori situat al Sindicat Agrícola del carrer Ample. Anys més tard, va establir la seva consulta a la Riera del Bisbe Pol. Fins que es va jubilar han estat nombroses les generacions de nounats i infants arenyencs que han passat per la seva consulta.


En l'àmbit acadèmic, cal destacar que el 1990 es va doctorar en Medicina per la Universitat de Barcelona amb la tesi "Aspectos sanitarios de los archivos parroquiales de Arenys de Mar y de Arenys de Munt en el siglo XVIII", essent un dels pioners en aportar les dades dels arxius parroquials per extreure dades interessants sobre el nivell de cobertura sanitària arreu de Catalunya al llarg de la història. Aquests estudis detallen la presència de metges, cirurgians, apotecaris i llevadores en diversos municipis. Així mateix, a partir dels llibres de baptismes s'apofundia en la distribució estacional de les concepcions i els naixements, la presència de parts múltiples i baptismes d’urgència, la illegitimitat o la proporció del sexe dels nadons. Per la seva banda, els registres de defuncions han proporcionat nombrosa informació sobre les causes, la forma i l’entorn de la mort dels nounats.  


Trujillo-Bencomo estava casat amb Pura Gonçalves amb qui va tenir 7 fills. El funeral se celebrarà demà dijous, 23 de novembre, a les 10 del matí a l'església de Santa Maria. Descansi en pau.