L’Ajuntament presta 600.000 euros per fer els pisos de lloguer “just” del Bareu

L’encariment dels materials i la pujada dels tipus d’interès feien inviable el projecte
|

El ple municipal de novembre va aprovar amb els vots a favor de tots els grups polítics tret del PSC, que es va abstenir, una aportació econòmica retornable de 600.000 euros —és a dir, una bestreta— a les fundacions promotores dels 50 habitatges de lloguer assequible al Bareu. Aquesta aportació és indispensable perquè el projecte tiri endavant i sigui una realitat. El projecte, que finalment ha rebut una subvenció Next Generation perquè altres projectes s'han retirat, destinarà una part dels pisos a joves, altres a gent gran i la resta aniran a sorteig.


multimedia images parcel.lapisosbareuMC

El solar cedit al Bareu, més amunt de l’escola Bressol.


Els partits a l'oposició, tot i que estan d'acord amb aquesta necessitat, creuen que la celeritat a portar a aprovació aquest punt pot ser perjudicial, ja que els manca informació, així com informes jurídics i de viabilitat econòmica. El regidor d'Urbanisme, Domènec Massuet, recorda que aquesta operació és una oportunitat que no s'ha de desaprofitar, perquè s'ampliarà l'habitatge de lloguer.


L’encariment dels costos

La bestreta aprovada es justifica per l'encariment del preu dels materials —sobretot el pal·ladi—, així com per l'augment dels tipus d'interès dels préstecs que les fundacions promotores han de demanar per tirar endavant l'obra. Aquest encariment feia inviable el projecte. Per aquest motiu el govern anterior es va plantejar que fos el mateix Ajuntament qui tirés endavant la promoció. Així, els fons Next Generation estan demanats a nom del consistori i no de les fundacions, tot i que no hi ha cap problema en transferir els diners. Aquesta bestreta sense interessos serà retornable a 30 anys. Tot i això, Massuet remarca que per aquest import la vila guanyarà 50 pisos, i que comprant-ne de nous només n'aconseguiria quatre o cinc.


Consolidar el mur

Segons va explicar Massuet, amb la cessió del dret de superfície del solar del Bareu també hi havia un compromís de l'Ajuntament de lliurar-lo condicionat. A més, cal consolidar el talús posterior de la finca amb la construcció d'un mur. Per complir els terminis de les subvencions, el govern havia acordat amb les fundacions promotores que, tot i que el pagaria l'Ajuntament, el farien les fundacions en començar les obres. Tanmateix, el projecte d'aquest mur no està redactat i, per tant, no es poden quantificar les obres i el cost no es pot incloure en les subvencions. Per aquest motiu, s'ha renegociat que aquest mur el faci construir l'Ajuntament, com era previst inicialment. El govern ja té reservats 15.000 euros per redactar el projecte, que s'estima que podria costar cap a 200.000 euros.