Arenys de Mar atura les noves llicències a pisos turístics i vol ser més restrictiu

Al municipi n’hi ha 275, molt per sota del que fixa el nou topall de la Generalitat
|

L'Ajuntament d'Arenys de Mar no concedirà més llicències per a pisos turístics fins a no replantejar la normativa municipal sobre aquesta matèria. Responent a una pregunta del PSC durant el darrer ple municipal del 23 de novembre, el regidor d'Habitatge, Domènec Massuet, va explicar que gràcies al nou decret aprovat per la Generalitat el passat 7 de novembre ja no es poden atorgar més llicències en 262 municipis de Catalunya a causa de les mesures urgents que han entrat en vigor. El decret vol evitar la negativa incidència de l'habitatge turístic en el mercat que dificulta l'accés a l'habitatge i l'aplicació de la contenció dels preus de lloguer. 


Aèria Riera


A partir d'ara, l'Ajuntament té un marge de 5 anys per poder modificar el Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) per tal de delimitar quines característiques han de tenir aquests pisos i a on es poden situar. Molt per sota del topall En aquests moments, Arenys de Mar té 275 pisos turístics, dels quals 15 estan en tràmit per obtenir la llicència municipal. El decret del govern català fixa un topall màxim en cada municipi de 10 habitatges turístics cada 100 habitants. Grosso modo a Arenys de Mar, n'estarien permesos un 1.600, molt lluny de la xifra actual. Aquesta xifra contrasta amb la d'altres municipis que sobrepassen de llarg el nombre de pisos turístics permesos i que n'hauran de tancar.


Una nova regulació

Segons ha avançat Massuet a L'Agenda, la intenció del govern i altres partits de l'oposició era regular aquesta oferta turística a la vila. No pel que fa a la quantitat, sinó pel que fa a la qualitat dels pisos oferits. En aquest sentit, ja s'apunten diverses restriccions com ara les zones de la vila on es puguin situar aquests pisos. No és el mateix un pis envoltat d'habitatges comuns on la gent vol descansar, que una casa en una urbanització on les als veïns molèsties disminueixen. També es vol regular que no estiguin tots els pisos al nucli antic.


Controlar l’especulació

Abans de l'aprovació del decret de la Generalitat, Arenys era dels pocs municipis de l'entorn que no tenia una regulació específica per a les llicències per a pisos turístics. Això donava via lliure als especuladors per poder comprar pisos al nucli antic per arreglar-los i convertir-los en apartaments turístics. El primer pas serà encarregar un estudi amb profunditat per saber les característiques actuals de l'oferta de pisos turístics a Arenys de Mar, i a partir d'aquí decidir quines mesures es prenen i quines condicions s'exigiran a partir d'ara. Recordem que Arenys de Mar, juntament amb la majoria dels municipis del Maresme, és considerat municipi amb el preu de l'habitatge tensat per la Generalitat.