Els nous camions de la brossa no compacten prou les escombraries

Els vehicles que va comprar l’anterior govern han de fer més viatges per descarregar
|

Els treballadors de l'empresa Arca del Maresme, la concessionària de la recollida de la brossa a Arenys de Mar, asseguren que els dos flamants camions que va adquirir l'anterior govern, amb Ona Curto com a responsable de l'àrea, no tenen prou capacitat per compactar tot el volum de deixalles que es recull a la vila. Per això, diuen que han de fer més viatges de l'habitual per descarregar a la Planta de Residus de Mataró i, pel vidre, a Mollet del Vallès. L'operari de la neteja assegura que els camions funcionen correctament i no tenen cap disfunció mecànica. El cas és, segons explica, que el tècnic municipal que va tramitar la compra dels dos vehicles no va tenir en compte que la capacitat de compactar les deixalles fos la necessària per una població com Arenys de Mar.


Camió brossa   ajuntament d'arenys

Els nous camions de la recollida de la brossa. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar.


Aquesta errada amb els camions, per als treballadors és un dels problemes menors que han hagut de superar. Segons va explicar al programa ‘El Dominical’ de Ràdio Arenys, Francisco Bravo, representant sindical, fins a l'arribada del nou govern que presideix Estanis Fors, no havien pogut arribar a un acord, ni disposar d'un conveni laboral que els donés l'estabilitat. Ara, malgrat que el concurs de recollida el guanyi una altra empresa, la plantilla de 21 operaris serà subrogada per la nova concessionària de la gestió de brossa. A més, segons va explicar el treballador, gràcies a la mediació del govern municipal, van poder desconvocar la vaga que tenien prevista perquè no havien arribat a un acord amb Arca del Maresme per incrementar uns salaris que estaven congelats des del 2018, el que tampoc havien assolit les demandes judicials que havien impulsat.


El nou contracte de la neteja haurà d'absorbir l'increment del cost dels salaris dels treballadors, que s'apujarà un 3%. Un augment que no es portarà a efecte fins a l'any vinent, perquè així els ho van demanar des del govern municipal per evitar tensar la tresoreria. Els treballadors de la recollida de brossa, també són els que més coneixen els hàbits dels arenyencs i en aquest sentit opinen que encara cal molta conscienciació, especialment si es preveu impulsar la recollida porta a porta, amb bujols i contenidores intel·ligents. També creuen, però, que el fet que el veí estigui identificat quan llença la brossa, serà positiu per la recollida, ja que no hi haurà tanta barreja de fraccions com hi ha ara i es facilitarà la feina dels treballadors.