S'ha mort el director de teatre Rafael Pinto

​Era l'últim supervivent dels històrics directors del Grup Artístic Carles Xena d'Arenys de Mar, que va destacar durant els anys 70, 80 i 90 del segle passat
|

L'autor i director de teatre amateur arenyenc Rafael Pinto s'ha mort aquesta setmana a la ciutat de Granollers. Pinto era l'últim supervivent dels històrics directors del Grup Artístic Carles Xena d'Arenys de Mar, que va destacar durant els anys 70, 80 i 90 del segle passat, juntament amb els ja desapareguts Antoni Doy, Joan Palou, Ernest Mayola, Josep M. Puigvert, Jaume Puig i Juli-Manel Pou. La seva trajectòria li va valer la participació en l'exposició i el llibre “100 retrats viscuts” de l'Agrupació Fotogràfica d'Arenys de Mar (AFA), amb el retrat que il·lustra aquest article.


Captura de pantalla 2023 12 21 a les 11.19.06

Rafael Pinto als “100 retrats viscuts”. Foto: AFA. 


Pinto es va estrenar a Arenys al Teatre dels Seràfics amb El idiota, d'Emilio Gómez de Miguel, representada el 25 de novembre de 1968, provinent del teatre professional. Havia arribat a la vila com a membre de la companyia de “Teatro Borza”, de teatre ambulant. Al Casal de Joventut Seràfica —fins aleshores centrats en les comèdies i els clàssics del teatre català—, Pinto hi va incorporar obres d'autors reconeguts de la literatura castellana, moltes d'elles protagonitzades per ell mateix.


Originari de València i sastre de professió, Pinto també va dissenyar diversos vestuaris per a teatre i esbart, entre ells uns dissenys per a la Dansa d'Arenys. Després d’una llarga trajectòria sobre els escenaris, en la 46a edició del Concurs de Teatre Amateur Premi Vila d’Arenys, el 2018, el teatre dels Seràfics es va omplir per atorgar-li un premi de reconeixement a la seva trajectòria en el món del teatre amateur. Per aquest motiu va ser candidat a Arenyenc de l'Any. Descansi en pau.