L’Ajuntament anuncia que el casal Sant Vicenç deixa d’acollir menors aquest mes

L’alcalde planteja la compra del centre per convertir-lo en un hotel d’entitats
|

L’Ajuntament d’Arenys de Mar ha anunciat que el casal Sant Vicenç deixarà de ser un centre d’acollida de menors migrants no acompanyats a partir del dia 24 d’aquest mes de gener. L’alcalde, Estanis Fors, va explicar a ‘El Dominical’ de Ràdio Arenys que la Generalitat ha accedit finalment a complir la paraula donada fa uns mesos, malgrat haver rebut pressions del govern català perquè no es tanqués aquest centre.


Casal st vicenç   carlos cano

Imatge aèria del casal Sant Vicenç d’Arenys de Mar. Foto: Carlos Cano.


I és que la Generalitat es va comprometre a deixar el casal Sant Vicenç quan s’obrís l’altre centre de menors a l’edifici municipal de la Raureta. Aquest segon centre es va obrir a la primavera i l’altre casal va continuar funcionant fins al punt que en els darrers mesos de l’any va rebre 80 menors migrants provinents de les Illes Canàries. Aquesta darrera remesa ha estat la més gran dels cinc anys i mig que ha estat obert el casal com a centre d’acollida de menors. La Generalitat ha trobat un nou indret a la població gironina de Salt, on seran traslladats els menors acollits a Arenys.


A banda del casal Sant Vicenç, Arenys de Mar compta amb tres centres més especialitzats en l’atenció a menors. El més antic és el Maricel que acull menors de llarga estada per delegació de la Generalitat. En segon lloc, es troba el Centre Obert Tallaferro que s'adreça a infants i preadolescents d'entre 6 i 14 anys. Està obert a tota la població del municipi, amb especial atenció a aquells infants que, per raons familiars o personals, necessitin una atenció individualitzada. I finalment, la Raureta que atén menors desemparats d’emergència de curta o mitja estada.


Per tant, el servei que dóna a Arenys a menors que necessiten protecció és un dels més amplis de municipis semblants a Catalunya. Arran de l’anunci del tancament del casal Sant Vicenç, l’alcalde Estanis Fors va llançar la proposta de compra d’aquest edifici, sempre que el preu sigui raonable per l’Ajuntament. L’objectiu de l’adquisició pública és convertir el casal en un hotel d’entitats d’Arenys.


Això mouria diverses peces del conjunt d’equipaments públics perquè algunes de les entitats que hi ha al Xifré i al Calisay anirien al casal Sant Vicenç. El govern municipal aspira a fer que el Calisay es converteixi en un casal d’avis i el Xifré aculli dependències de les regidories de l’Ajuntament. També ha plantejat moure l’Arxiu Municipal a l’espai de la plaça Lloveras. Totes aquestes propostes han estat rebudes amb escepticisme pels grups de l’oposició que demanen un plantejament de conjunt i que no s’improvisi. També recorden que s’haurà de buscar un destí a l’espai que ocupa actualment la biblioteca quan es traslladi a la futura seu de les clarisses.