Arenys estudia una ordenança per la sequera amb multes de fins a 3.000 euros

La normativa preveu controlar i limitar el consum d’aigua a particulars i administracions
|

Arenys de Mar, igual que altres municipis arreu de Catalunya, ha hagut d’adoptar mesures davant la situació de sequera i l’escenari de preemergència per la manca de pluges des del 24 de novembre. A mitjan desembre, les reserves d’aigua estaven al 18% en l’àmbit Ter-Llobregat que aporta aigua a Arenys i al Maresme. Per ara, en el moment de tancar l’edició d’aquesta revista, la vila complia el consum establert per la Generalitat amb 181 litres/habitant al dia (el màxim permès és de 210).


Camp de futbol   xs

El reg del camp de futbol s’ha reduït a la meitat. Foto: Xavi Salbanyà.


A més, Arenys no té l’obligació de tenir un pla específic per a regular el consum d’aigua pel nombre d’habitants que té. En canvi, altres municipis del Maresme sí que l’han de tenir, com Mataró, Pineda o Premià. Tot i això, en el darrer Consell d’Alcaldes del Consell Comarcal del Maresme es va posar sobre la taula una proposta d’ordenança seguint les recomanacions de l’Agència Catalana de l’Aigua que té per objecte la regulació dels usos de l’aigua en l’àmbit municipal. Aquesta proposta d’ordenança l’estan valorant en aquests moments els tècnics municipals.


Entre altres coses, es parla sobre l’adopció de mesures per a limitacions en l’ús de l’aigua per a abastament de la població per tal de regular, delimitar, fixar un límit o prohibir l’ús de l’aigua tant per a particulars com per administracions locals. Les sancions per a infraccions podrien ser, segons la proposta, des de lleus (fins a 750 euros), greus (de 751 fins a 1.500 euros) fins a molt greus (de 1.501 fins a 3.000 euros).


Al marge d’aquesta ordenança, una de les àrees on primer es va actuar a Arenys de Mar va ser a la d’Esports, on la situació va obligar a instaurar restriccions a l’hora de regar o consumir aigua de les instal·lacions. En el camp de gespa artificial, tot i que es pot regar per a ús federat, s’ha establert una reducció del 50%. A més, des de finals d’octubre no es rega mai entre setmana, es rega el mínim imprescindible i sempre informant prèviament el conserge i s’ha reduït l’ús de les dutxes.


Es mantenen altres mesures, com el reg de supervivència d’arbres i la neteja de la via pública amb aigua potable. A Arenys, es manté la neteja amb aigua de pou del Xifré i ben aviat es podria posar en marxa un segon pou. D’altra banda, l’Ajuntament està valorant la implantació d’altres mesures de la Diputació, com per exemple la implantació de sistemes de drenatge i recollida d’aigües de pluja en parcs i fer escocells més grans per recollir més aigua. També suggereix la redacció d’un Pla Director que reculli totes les inversions necessàries de manteniment i millora de la xarxa d’abastament.