La Defensora torna a demanar WC públics i un autobús urbà

Justícia i Generalitat tenen la responsabilitat dels trasters habitats
|

Gairebé un any després, Teresa Verdura, defensora de la Ciutadania d’Arenys de Mar donava lectura de la memòria de l’any 2022 amb cinquanta intervencions dutes a terme aquell any al ple del mes de novembre. Un informe passat en el temps, però amb unes eleccions que van marcar una mica el calendari d’aquest 2023. Verdura es va centralitzar a partir de reflexions generals, de la seva responsabilitat, però correspon als polítics i a l’actual govern trobar respostes.


Teresa verdura

Teresa Verdura va intervenir en el ple de novembre. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar.


Un dels temes que més sorprèn és trobar assumptes enquistats en el temps i no donar amb la tecla correcta, però la seva intervenció la va aprofitar per comentar i explicar peticions als diferents regidors, començant per una necessitat bàsica com habilitar lavabos públics a la vila o trobar un indret per installar dutxes, sense oblidar la petició de disposar de refugis climàtics. Serveis Socials ocupen un 20% dels temes, juntament amb dos altres elements com la via pública i els conflictes entre particulars. Aquestes tres potes superen més de la meitat de les intervencions, deixant constància de queixes com els sorolls a diferents zones de la vila, com ara durant Sant Zenon o Sant Roc a la plaça de l’Església, o els sorolls estructurals, agafant molta força els animals, però trobant que els tràmits moltes vegades finalitza amb una sanció i no una multa.


Juntament amb la creació d’un autobús públic dins del municipi, el tema i la situació que es viu al Pla dels Frares és un dels conflictes que més preocupa a la Defensora de la Ciutadania. L’any 2020, any que pren possessió, ja va obrir un expedient d’ofici sobre el tema i no ha parat de treballar sobre la preocupant situació. Verdura ha tractat el tema amb reunions periòdiques amb l’anterior regidor de Serveis Socials, Quim Mas, i ara amb Soraya Real, deixant palesa la perillositat i les condicions terribles que viuen als trasters. L’estament judicial i l’Agència de l’Habitatge són els últims responsables del tema, però la Defensora considera que s’ha de fer un seguiment continu per solucionar aquesta greu situació. 


Finalment, un altre tema que fa esment és la funció del procés participatiu. Verdura ja ha comentat en anteriors edicions que s’ha de reformular aquest pressupost, considerant que en les últimes dues edicions es pot fer una lectura una mica més positiva, però comenta “no participaré com a Defensora d’aquesta participació”.