Omplir una piscina a Arenys durant la sequera pot ser multat amb 3.000 euros

LʼAjuntament aprova per unanimitat l'ordenança que regula les mesures dʼestalvi
|

Unanimitat. Tots els partits polítics de l’Ajuntament van aprovar l’ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera a Arenys de Mar. L’alcalde, Estanis Fors, va anunciar que el govern seria inflexible en aquells que infringeixin la normativa d’estalvi d’aigua. Així, omplir una piscina particular es considera una falta greu i pot arribar a ser sancionat amb 3.000 euros de multa.


Pous ajup 2  xs

Accés als pous dʼaigua de lʼAjup. Foto: Xavi Salbanyà. 


La nova ordenança de sequera dona plenes atribucions a l’alcalde per aplicar les mesures excepcionals i en la regulació dels usos de l’aigua en el municipi. La norma aprovada el dijous 22 de febrer s’aplica durant els períodes de sequera que declari l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat. Actualment, Arenys de Mar té un consum de 229 litres per habitant i dia, el que supera el llindar fixat per la Generalitat que és de 200 litres. Per això, el govern ja ha anunciat que, abans de rebre una sanció de l’ACA es mostrarà inflexible en les conductes contràries a les mesures d’estalvi.


En paral·lel, l’alcalde, Estanis Fors, va anunciar en el darrer ple municipal que el govern està estudiant la possibilitat d’utilitzar l’aigua de nous pous, com el de l’Ajup, per a usos de neteja i rec dels espais municipals. Un d’aquests pous és el que es troba a la zona de Valldegata, darrere el supermercat Lidl. L’ordenança tipifica les infraccions en lleus, greus i molt greus. Les primeres fan referència a ús irregular d’aigua per omplir piscines petites de 10 metres quadrats, regar jardins i horts, rentar vehicles, netejar carrers o fer un consum excessiu d’aigua sempre que no excedeixi el 10% del límit fixat. Aquestes infraccions poden tenir sancions de 750 euros.


Pel que fa a les conductes que es considerin greus, com poden ser reomplir piscines de fins a 30 metres quadrats, fer un consum excessiu en la llar en cas d’estar limitat l’ús domèstic, interferir en el servei d’abastament (incivisme, furts, fraus, etc.) o destinar l’aigua potable a altres usos quan s’activi l’emergència, grau 1. Les multes en aquest cas van de 751 a 1.500 euros. 


Es consideren infraccions molt greus reomplir piscines grans, rentat dels cotxes sense un sistema de recirculació de l’aigua, subministrar aigua en camions cisterna per a una activitat que no contempli l’ordenança, regar jardins i zones verdes i horts més grans de 500 metres quadrats i omplir estanys o basses. En aquests casos la sanció podrà arribar als 3.000 euros. D’altra banda, el govern es reserva la potestat d’aplicar mesures d’estalvi tals com reduir el consum domèstic o la pressió de les xarxes i controlar les xarxes amb sistemes de telemesura.