Endesa porta l’Ajuntament als tribunals per haver punxat la llum a l’edifici Xifré

L’instructor de l’expedient reservat encara no ha presentat cap informe
|

La companyia elèctrica Endesa ha iniciat un procés judicial contra l’Ajuntament d’Arenys de Mar per l’impagament de 153.000 euros corresponents a l’estimació del que s’havia deixat de pagar per la connexió fraudulenta del subministrament elèctric a l’edifici Xifré des de feia més d’11 anys. Un suposat frau que es va descobrir quan els tècnics de la companyia van iniciar els estudis per traslladar el transformador del CAP el març del 2023. El cost estimat del qual s’havia deixat de pagar era de 153.000 euros que l’Ajuntament s’havia compromès a regularitzar, mentre obria un expedient reservat per dirimir les responsabilitats del tècnic de l’àrea.


Llum xifré2   xs


Des del canvi de govern i l’arribada d’Estanis Fors a l’alcaldia, a Endesa expliquen que “els hem reclamat reiteradament el pagament i mai no hem tingut resposta”. Però a més, afegeixen que fa mesos que demanen tenir una reunió amb l’alcalde i “no ens rep, ni ens respon a la petició”. Davant d’aquesta situació i “havent donat temps més que suficient”, expliquen que han obert la via judicial. A més, la companyia, que continua afirmant que en el Xifré es va cometre “frau elèctric” perquè hi havia “quatre connexions enganxades a la llum” informa que “el dia d’avui, la connexió de la llum és provisional” i no han procedit a tallar el subministrament perquè l’edifici és la base del Servei d’Emergències Mèdiques. Un portaveu oficial d’Endesa explica que la companyia lamenta haver de prendre aquesta decisió, però considera que “hem fet tot el que hem pogut per pactar una sortida al conflicte i se’ns ha ignorat repetidament”. 


Llum xifré   xs (1)

El grup electrogen que va posar lʼAjuntament quan Endesa va tallar el llum. Foto: Xavi Salbanyà. 


A preguntes del PP i del PSC sobre aquest cas i per l’expedient reservat obert, el regidor Domènec Massuet, responsable d’Urbanisme, en el darrer ple, no va dubtar a informar de forma vehement que el resultat és que “en cap moment la llum va estar punxada i el consum sempre ha estat comptabilitzat”. Una informació que posteriorment s’ha demostrat que era falsa, possiblement perquè el regidor havia estat informat tendenciosament del cas. A més, Massuet va tornar a errar quan va afirmar que “l’Ajuntament ha anat pagant la llum amb les factures que arribaven esporàdicament” i que l’expedient disciplinari es va desestimar des de l’àrea de Recursos Humans en considerar que el tècnic municipal no tenia cap responsabilitat, i també que “el dia d’avui no hi ha cap reclamació” per part d’Endesa.


Els primers sorpresos per aquestes informacions, corroborades inicialment de forma errònia per la regidora de Recursos Humans (RH), Cristina López, va ser Endesa, el que determina també que hagin iniciat la via judicial. La mateixa López va aclarir dies després del ple que hi havia hagut una confusió amb un altre expedient, el del cap de la brigada de Serveis, que efectivament havia estat tancat. La responsable de RH va aclarir que l’expedient d’informació reservada obert a l’enginyer municipal, que en el seu dia ja va admetre davant l’alcaldessa Moreno que no havia tramitat l’alta del subministrament al Xifré, no està tancat. 


Llum xifré   xs

Un dels quadres de llum del Xifré. Foto: Xavi Salbanyà.


L’anterior govern va elaborar una memòria explicativa, aportant tota la documentació perquè l’instructor de l’expedient, que és el cap de Recursos Humans, emetés un informe d’informació reservada per determinar si s’havia d’obrir expedient disciplinari. Des d'agost de l’any passat, aquest informe encara no ha estat tramès al govern. És un document clau per decidir si el treballador municipal va cometre una falta greu o molt greu. Si prospera l’expedient disciplinari serà la Diputació de Barcelona qui designi un nou instructor aliè a l’Ajuntament. Des de la regidora d’Hisenda entenen que en el seu dia “si hi va haver esmenes i regularitzacions de la connexió elèctrica” és perquè també hi havia irregularitats flagrants.