Tres arenyencs participen de l’ajut a les escoles del Sàhara en guerra

Van portar material per refer taules i cadires i també programari informàtic per a les aules
|

Millora de la qualitat i les condicions de les aules, generar un benefici local per a professors i alumnes, a més de dotar de material a les aules de la zona. Amb aquests tres objectius van viatjar els tres arenyencs, Vicenç Martí, Ramon Puigvert i Eduard González amb l’ONG Rivas Sahel direcció a la zona del Sàhara amb el projecte ‘Aulas 3.0’ fa unes setmanes.


Arenyencs al sahara   ramon puigvert

Ramon Puigvert ensenyant a una de les escoles del Sàhara. Foto: Ramon Puigvert.


Un projecte necessari en un territori amb conflicte bèl·lic enquistat en el temps, per ajudar les escoles a tenir unes millors condicions, ja sigui amb nou material com a eines i formació pels professors o portar a terme un treball de remodelació de les aules. Un manteniment de renovació de taules, pupitres i cadires, per donar més amplitud i millorar les condicions de cada espai. Es tracta d’unes zones amb importants mancances, amb el conflicte armat i problemes meteorològics. Així, els tres arenyencs van treballar en aquestes wilaies amb un segon objectiu, formar i equipar aquestes aules.


Amb aquest projecte ‘Aulas 3.0’ també es va incorporar el programari informàtic als diferents ordinadors de les aules de les zones, un programari lliure de llicències i sense possibles problemes de futurs pagaments de llicències. Unes noves aules amb programari nou, equip audiovisual, accés a internet i la formació a onze professors. Un primer viatge del trio arenyenc —Vicenç Martí ha anat més de 25 cops a la zona del Sàhara—, per l’arranjament i construcció de noves aules, però amb l’objectiu de continuar en el futur.


Un projecte que ja s’ha enviat més d’un miler d’ordinadors i s’accepten donacions de més material informàtic per acompanyar una segona comitiva arenyenca al mes de setembre i una tercera el febrer de 2025. Dues noves expedicions amb un nou replantejament i revisió del projecte, però amb el mateix objectiu, treballar en les millores de les condicions de les aules de les diferents wilaya que han anat visitant Martí, Puigvert i González.


Crida a la solidaritat

Una crida a la població per fer arribar tot aquest material a Tindouf, una de les poblacions d’Algèria que fa de frontera amb Sàhara. Es tracta de zones molt poblades, amb una sanitat i educació garantida, però depenen de l’ajuda internacional i del possible comerç intern. Algèria és el país que més acull a refugiats sahrauí i s’estima en més de 180.000 persones. Una zona que viu un conflicte armat dins d’una zona moltes vegades oblidada.