La S.C. Esperança accepta la proposta per a la darrera fase del Teatre Principal

La proposta, valorada com una autèntica troballa, va ser aprovada per unanimitat en el ple municipal del passat mes de juny
|

La proposta, valorada com una autèntica troballa, va ser aprovada per unanimitat en el ple municipal del passat mes de juny.  Per a la seva valoració, i/o validació, quasi un mes després, el divendres 19 de juliol, va ser presentada a l’assemblea ordinària de la Societat, essent aprovada per unanimitat ni discussió.


 MG 1901aa

Moment de la votació i aprovació de la proposta del nou conveni.  Foto Xavi Salbanyà


Com és conegut, aquesta era una antiga assignatura que l’Ajuntament i la Societat arrossegaven des del 2001, quan el primer conveni va permetre municipalitzar el Principal en la primera fase, quedant pendent per fer la  segona/tercera ,per la qual l’Ajuntament havia de fer les necessàries reformes  en la centenària entitat (més de 160 anys).


Per diferents motius i durant 4 llargs mandats, el tema va quedar en via morta, malgrat la bona voluntat política, degut sobretot, perquè per imperatius jurídics més exigents, el Consistori no podia fer obres “en casa di altri”, i per això els alts funcionaris municipals no li donaven el vist-i-plau.


Mentrestant, durant el llarg impàs, l’Ajuntament va comprar la casa collitant pel nord  de Can Vives, per on el teatre ha pogut ”respirar”. Això va provocar un cert ressentiment en alguns membres de la Coral. Tot i això, el teatre presenta  encara mancances (vestuaris, accessos,...) a l’altra ala, Això ha servit perquè assessors jurídics hagin trobat l’escletxa, la màgica solució: dret de superfície. És una mena d’usdefruit, pel qual l’entitat no perd la propietat, en canvi l’Ajuntament en pot disposar durant 50 anys, pagant les obres i sota un nou conveni que també va aprovar l’assemblea. 


Davant aquest panorama tan favorable (impensable només fa un any enrere), ara tot apunta que el calendari pot venir rodat. En primer lloc, formalitzar davant notari els acords: del dret de superfície i el nou conveni que estableix els drets i obligacions de cada part. Per un altre costat, recuperar el projecte de executiu de les reformes, ja redactat de temps, què serà millorat, per exemple incorporant un ascensor exterior des del pati del Museu Marés de les Puntes. Altrament el nou conveni estableix el termini de inici d’obres: màxim un any des de la escriptura i dos anys per la seva execució.


Com es natural, l’actual president, Alonso Antolin, va agrair la bona tasca feta per tothom per fer possible l’històric acord. Va convidar a l’alcalde Estanis Fors a pujar a la tribuna, qui va manifestar també la satisfacció i avançant que el govern destinarà bona part del pressupost per obres pel 2025 a l’execució a aquestes tan desitjades reformes.