Fa onze anys, el desembre del 2013, Ports de la Generalitat va desmuntar l’espigó de ponent de la platja de la Picòrdia per desenvolupar un ambiciós pla de regeneració gastronòmica. El projecte consistia a invertir 500.000 euros per desfer l’espigó i destinar fins a dos milions més, entre capital públic i privat, per obrir cinc locals en l’espai nou que quedava. La idea era que obrissin quatre restaurants amb terrassa i una base nàutica.
Cap dels restaurants de l'antic espigó han funcionat. Foto: Carlos Cano.
Actualment, només funciona la base nàutica que explota el Club Nàutic d’Arenys. De la resta dels quatre locals, només tres van obrir com a restaurants i el tercer encara està buit. El primer a obrir va ser el restaurant Btakora, especialitzat en casaments i que va ocupar dos dels locals. Però l’alt cost de la inversió, les exigents condicions econòmiques que imposa Ports als locals i d’altres qüestions de gestió, va portar al tancament del local. Més tard va obrir l’Amarre, just a l’inici de l'espigó. Després de diverses orientacions del negoci, ha seguit el mateix camí i fa unes setmanes que va tancar. Per tant, l’aspecte que actualment ofereix aquest espai és desolador.
Tampoc és millor els espais de l’entorn. L’històric restaurant Pòsit està tancat des de fa mesos i amb un alt risc de ser ocupat. De fet, la Policia ha hagut de fer fora alguns okupes. L’Ajuntament està preocupat per la situació d’abandonament del Pòsit perquè a dins es conserva l’antiga vitrina de la Societat Cultural Gran Casino d’Arenys que es podria fer malbé. A més, l’antic Bar del Puerto que ara s’anomenava La Tasqueta del Port també està tancat. Tot i que ja té un nou adjudicatari que disposa d’un conegut local de restauració a la part alta de la Riera. Per contra, dos nous locals de restauració (Cap Roig i Sinera) s’han obert als antics magatzems del costat del vial que gestiona també el Club Nàutic. Aquests nous restaurants acompanyen als actuals restaurants portuaris: Casa del Mar, Pescadors, Mont Calvari, Dani, Banys Lluís, Nàutic, Bar del Puerto i Portinyol.
La sensació en el sector de la restauració és que no hi ha una bona gestió per part de Ports de la Generalitat perquè les condicions econòmiques que s’imposen als operadors són molt difícils de complir. A banda del pagament anual de la concessió que acostuma a ser superior als 30.000 euros, Ports obliga els restauradors a pagar un percentatge d’entre un 1% i un 7% dels beneficis anuals. Això fa moltes vegades inviable que surti a compte tenir un local al port. L’aspecte deprimit del Port d’Arenys no dona confiança als plans que va anunciar ara farà un any la Generalitat de convertir les casetes dels pescadors que hi ha sota l’espigó, en botiguetes relacionades amb el mar, com ara recanvis nàutics o altres.