Arenys de Mar retrà homenatge a dues figures cabdals de la gastronomia catalana. L’alcalde, Estanis Fors, i la regidora Soraya Real van comunicar el passat dijous 20 de febrer a les germanes Paquita i Lolita Rexach, mestresses del restaurant Hispània, la decisió del Consistori de nomenar-les Filles Adoptives de la Vila. Aquest reconeixement distingeix la seva trajectòria excepcional i el seu compromís amb la cuina catalana, així com la seva contribució a la projecció d’Arenys de Mar en l'àmbit nacional i internacional.
Les germanes Rexach en el pregó de festa major del 2010. Foto: Xavi Salbanyà.
Nascudes a Sils (la Selva) l’any 1934 i 1940 respectivament, les germanes Rexach van establir un vincle indissoluble amb Arenys de Mar des de ben joves. L’any 1952, els seus pares, Roser Surós i Joaquim Rexach, van adquirir el Garatge Hispània i una benzinera a la carretera N-II. Aquest fet marcaria el naixement del restaurant Hispània, que amb el temps esdevindria un referent indiscutible de la cuina catalana. L’origen del restaurant es troba en un episodi fortuït: un xofer que passava per la zona va preguntar si servien menjar, i Paquita, juntament amb el seu oncle Enric, va improvisar un àpat. Aquesta espontaneïtat i la seva passió per la cuina tradicional van ser la llavor d’un negoci que ha estat reconegut arreu.
L’Hispània ha acollit personalitats il·lustres, des d’intel·lectuals i artistes fins a polítics com el president Josep Tarradellas, que va ser ovacionat pels comensals en una de les seves visites. La qualitat excepcional dels seus plats i el compromís amb els productes de proximitat han valgut a les germanes Rexach nombrosos reconeixements al llarg dels anys. Entre aquests destaquen la Medalla al Treball President Macià (2015), estrelles Michelin en diverses etapes (1981-1987; 2005-2011), la Medalla de Plata al Mèrit Turístic d’Espanya (1981) i els 3 Sols de la Guia Repsol (2015), entre molts altres.
Amb aquest nomenament, Arenys de Mar vol reconèixer la contribució de Paquita i Lolita Rexach a la cultura gastronòmica del país i el seu paper en la projecció de la vila com a punt de referència en el panorama culinari. Aquest honor no només és un reconeixement a la seva trajectòria, sinó també a la seva capacitat de preservar i innovar dins de la cuina tradicional catalana, consolidant Arenys com un destí gastronòmic de prestigi.
El títol de Fill Adoptiu és la màxima distinció honorífica que atorga l’Ajuntament per reconèixer persones no nascudes a la vila però que han contribuït significativament al seu desenvolupament o prestigi. Entre les diverses personalitats que han rebut aquest reconeixement hi ha el poeta Salvador Espriu (1980), el papiròleg Ramon Roca (1989), l’escriptora Esylt T. Lawrence (1996), mossèn Martí Amagat i l’empresari Joan Aymerich (2012) o l’activista cultural Manuel Isnard (2015).