30 morts i vora 500 contagiats: el balanç a Arenys del virus

La Policia Local ha imposat 297 multes i ha realitzat 2.403 identificacions de persones en els 167 controls que ha efectuat.
|

La crisi sanitària que manté confinat Arenys de Mar, com la resta del país, té un tràgic balanç. En els quasi dos mesos que portem d’alerta, les defuncions per causa d’aquesta malaltia podrien arribar a la trentena, tot i que oficialment només consten 23 morts. Això s’explica perquè les dades oficials només tenen en compte les defuncions als hospitals de Mataró o de Can Ruti i no sumen les que es produeixen a les residències geriàtriques o als domicilis. La Generalitat va obrir un web on s’informa dels casos de contagi a nivell local, però no diu la xifra de morts. Segons aquestes dades oficials, a Arenys de Mar hi ha 122 contagiats i 343 sospitosos. Sumant amb els casos d’Arenys de Munt, la xifra d’afectats puja a més de 600. 


Escorcoll   FC

Un escorcoll policial a la platja durant el confinament. Foto: Fede Cedó.


Sis setmanes després que es decretés l’estat d’alarma i l’ordre de confinament, van arribar a Arenys les mascaretes gratuïtes que va distribuir la Generalitat. El primer dia d’entrega va ser un nyap perquè es va espatllar el sistema informàtic i quan es va solucionar, les existències de mascaretes es van esgotar en 48 hores. Les noves van arribar dies després. També s’ha establert un preu públic de 0,96 euros per mascareta quirúrgica, les més senzilles i que en teoria només són d’un sol ús. 


D’altra banda, la Policia Local que ha rebut la prohibició de parlar amb els mitjans de comunicació per part del centre de coordinació policial, ha efectuat els controls per fer complir les normes de confinament. Fins al diumenge 26 d’abril, ha imposat 297 multes i ha realitzat 2.403 identificacions de persones en els 167 controls que ha efectuat. Les multes tenen un import habitual de 100 euros. 


A partir del dia 26 d’abril es va relaxar el decret de confinament i es permet als nens de fins a 13 anys sortir al carrer una hora acompanyat d’un adult a un màxim d’un quilòmetre del domicili. Això ha fet que els propietaris de gossos també pugui treure a passejar les mascotes a aquesta distància, ja que fins aquell dia ho tenien restringit a 100 metres de casa.


Mentrestant, l’Ajuntament ha activat un seguit de partides econòmiques per pal·liar les primeres necessitats socials, amb aportacions de 15.000 euros a Càritas o els 96.000 euros d’ajudes dels Serveis Socials. Aquestes quantitats es veuran augmentades quan el consistori pugui disposar del 20% del superàvit del tancament dels comptes de l’any passat que puja a un milió d’euros. A banda, l’Ajuntament ha decidit destinar una partida inicial de 74.000 euros per ajuts a empreses i autònoms que puguin demostrar pèrdues durant aquesta crisi. El PSC troba molt petita aquesta xifra perquè calcula que tocaria a 49 euros per empresa o autònom d’Arenys. Per això, els socialistes demanen que es refaci el pressupost i es destinin diners de partides que se sap segur que no es gastaran, com ara les festes. 


El ple municipal d’abril es va fer per primera vegada a la història per via telemàtica i va servir per anunciar aquestes mesures i també per advertir que hi haurà inversions previstes que s’ajornaran per més endavant. Encara no s’ha definit, però, quines seran.