Les residències d’avis d’Arenys, llocs crítics de la crisi sanitària

El virus entra a l’Itaca i a l’Asil mentre que a Vil·la Betània es confinen per evitar-lo.
|

El Departament de Salut va començar a fer tests a les residències d’Arenys de Mar cinc setmanes després de l’inici del confinament i ho va fer on hi havia constància d’algun possible cas de coronavirus. Es tracta de les proves PCR, de més fiabilitat en el resultat que els de tipus ràpid. De moment, a l’hora de tancar aquesta edició, dels 7 centres que hi ha a Arenys de Mar, hi hauria dues residències que tenen casos confirmats de Covid-19.


Portada 1

Les treballadores de Vil∙la Betània es van confinar 18 dies. Foto: Vil·la Betània.


La primera detectada va ser la residència Itaca, on hi ha hagut casos entre treballadors i residents. Els 15 que van donar negatiu dels 40 residents es van separar de la resta i es van traslladar a un hotel de Caldes d’Estrac. Fins ara no ha transcendit cap més dada ni xifra concreta d’aquesta residència privada, tot i que alguns familiars reporten defuncions.

A l’Asil Torrent, una treballadora va donar positiu després de presentar símptomes. Això va encendre les alarmes i es va decidir aïllar als avis que hi havien tingut contacte tot i que feia dies que no havien coincidit perquè la treballadora ja no hi anava perquè no es trobava bé. Després de fer el test a la resta de treballadors, 7 més van donar positiu sense tenir símptomes i han quedat confinats a casa seva. Pel que fa als residents n’hi ha 33 que han donat positiu i que han quedat aïllats en una de les plantes de la residència.

En el cas de Vil·la Betània es van fer els tests, no perquè hi hagués cap sospita, sinó arran del confinament d’onze treballadores amb els residents. L’objectiu era evitar que l’entrada dels nous empleats que no havien estat a l’edifici durant gairebé 20 dies es convertís en un perill per l’entrada del virus. Les proves a les treballadores i als residents van donar negatiu.

La directora de Vil·la Betània, Míriam Sánchez, afirma que ha sigut una experiència “difícil” pel fet d’estar separades dels seus familiars. Les onze treballadores, entre les quals hi havia personal de tota mena, es van distribuir la feina de manera permanent en totes les tasques durant les 24 hores del dia. Una de les mesures va ser separar els residents en els dos edificis del centre per evitar la propagació de contagis.

Sánchez ha agraït a totes les persones que han reconegut la seva decisió de confinament per protegir els residents. També agraeix el material i aliments que han rebut dels veïns i destaca moments emotius, com el de l’últim dia quan els residents els van dedicar un llarg aplaudiment. En canvi, és molt crítica amb l’abandonament que han patit per part de la Generalitat per falta de material sanitari, com les bates que les han hagut de fer de bosses d’escombraries.