La 'zona zero' de l'afectació del virus a Arenys de Munt comença a millorar

La majoria dels avis de la residència Verge del Remei es van contagiar malgrat els avisos. La Generalitat ha obligat a desplaçar-se a Sabadell al personal sanitari contagiat per fer-se les proves.
|

A Arenys de Munt, sembla que es comença a veure llum al final del túnel a la residència municipal Verge del Remei. Professionals i gestors coincideixen a l’hora de dir que els pitjors moments de la pandèmia del coronavirus s’han superat i que la situació comença a estabilitzar-se


Verge del remeiL'equip investigador a la residència Verge del Remei.


L’alcalde Josep Sànchez assegura que la situació “ha millorat notablement”. Sànchez, president també del Patronat del geriàtric, resumeix a L’Agenda: “No estem tirant coets, però la situació en què no teníem un horitzó gaire clar ja s’ha superat”. Mostra d’aquesta millora de la situació és que, de mica en mica, els treballadors i treballadores del centre que havien donat positiu per Covid-19 i havien hagut de demanar la baixa s’estan reincorporant a la feina perquè ja s’han recuperat.

També és positiva l’evolució de gran part dels residents contagiats, que continuen millorant dia a dia tot i la gravetat de la seva situació. Recordem que tots els residents, menys quatre, es van contagiar malgrat les crides d’auxili que es van emetre per evitar-ho.

La metgessa de la residència, Carme Pascual, va explicar en un vídeo publicat a les xarxes que, a l’inici de la pandèmia, a la residència Verge del Remei faltava material de protecció per als professionals. Segons Pascual, quan es van detectar els primers casos, al centre només hi havia dues bates de protecció individual que s’havien de repartir entre ella, la infermera i la resta de treballadores que entraven a l’habitació on estaven els dos residents aïllats per donar-los el menjar i fer-los les cures. Això va acabar provocant que ella i altres companyes seves es contagiessin, com també li va passar a la directora del geriàtric.

Entre les afectades hi havia la directora del centre, Soraya Real, qui continua de baixa perquè segueix sent positiva. Real va denunciar a mitjans de mes que el Departament de Salut obliga al personal sanitari contagiat a desplaçar-se a un CAP de Sabadell per fer-se les proves que determinen si segueixen tenint el virus.

L’alcalde Sànchez explica que van demanar més material de protecció a Salut, però que les peticions de tot el país “van desbordar” el departament i van haver de buscar el material pel seu compte. Preguntat per la falta de material, l’alcalde arenyenc reconeix que “no s’havia fet cap previsió perquè ningú preveia” una pandèmia d’aquesta magnitud. En aquest sentit, assegura que s’ha arribat a l’extrem “de prendre la iniciativa de coses que, potser, si l’haguessin hagut de prendre altres administracions, potser haurien tardat més”.


Votació per Oriol Mitjà

Una decisió que va prendre el geriàtric va ser traslladar els quatre únics residents que no s’han contagiat a la residència Sant Martí, on no s’ha detectat cap cas. D’aquesta manera se’ls protegeix del virus i es descongestiona el Verge del Remei, on continua en marxa l’assaig clínic liderat pel metge arenyenc Oriol Mitjà. Sobre el paper de l’epidemiòleg en la recerca d’una cura per la Covid-19, el 20 d’abril es va votar al ple municipal iniciar el procés per nomenar-lo fill predilecte d’Arenys de Munt. La proposta, presentada per Junts per Arenys de Munt, va comptar amb el suport d’Esquerra. En canvi, la CUP i el PSC hi van votar en contra, ja que consideren que ara no és el moment.