Voluntaris per a l’emergència social

Càritas, Caputxins, Creu Roja i Ajuntament es coordinen per ajudar els col·lectius en risc.
|

Quan va esclatar la crisi del coronavirus, van començar a aparèixer moltes iniciatives ciutadanes, xarxes de suport que pretenien donar un cop de mà i ajudar les persones més vulnerables. A Arenys, aquesta xarxa està coordinada des de l’Ajuntament, i ja la integra, al tancament d’aquesta revista, un total de 115 persones, tot i que “s’hi van apuntant cada dia”, segons indica la coordinadora d’aquests voluntaris, Isabel Roig. 


Voluntaris de correus

Calassanç i Adolfo, dos dels voluntaris de Correus Arenys. 


“Quan va començar la pandèmia vaig pensar en els meus pares i els de la meva dona, que tenien la sort de tenir-nos, i vaig decidir que no em costava res ajudar”, explica Roger Franch, un dels voluntaris. “No tinc por. Estic tranquil. Em passen el protocol i el segueixo al peu de la lletra”. Una altra voluntària és Anna Molina, que de manera altruista ha fet més de mil mascaretes i uns cent casquets per a particulars, residències, hospitals i el CAP d’Arenys.

Entre les principals accions d’aquesta xarxa de voluntaris es troba la compra de queviures a persones vulnerables, que viuen soles o grups de risc. També van a les farmàcies a buscar medicaments; han estat subministrant butà els dies en què el camió no passava; han repartit lots de Càritas a les famílies que no poden recollir-los; baixen els residus de la gent que no pot sortir al carrer; traslladen materials de diversa índole, com ara caminadors; fan encàrrecs, incloent-hi gestions bancàries, etc.

Es compta amb la implicació de la Policia Local per fer serveis de verificació quan la gent gran no contesta el telèfon; amb la del parc de bombers i amb Serveis Socials, que han derivat casos a voluntaris psicòlegs, per exemple.


Més feina a les entitats socials

També s’han reorganitzat aquests dies les entitats socials del poble. Creu Roja està atenent en primer lloc “l’emergència sanitària”, segons explica la responsable d’aquesta entitat a Arenys, Fanny Gallego. Aquesta crisi ha fet necessària una reordenació dels seus voluntaris, de manera que els que tenen més de 60 anys “els hem hagut d’enviar a casa”. Per sort, en tenen altres de nous que es formen degudament. Creu Roja fa molta ajuda a domicili, trasllats de persones, temes de medicació i seguiment amb trucades.


Càritas ha vist augmentar el nombre de famílies que necessita ajuda, i s’ha produït un canvi de perfil: “Estan venint cada dia matrimonis joves que s’han quedat sense les seves feines”, explica la portaveu de Càritas Arenys, Conxita Gascon. Molts voluntaris d’aquesta entitat han hagut de quedar-se a casa també perquè són grup de risc, però així i tot encara hi ha més d’una desena de voluntaris presencials a la seu, “protegits amb guants i mascaretes”, matisa. Fins a la seu social s’han de desplaçar també els voluntaris de l’Ajuntament que tenen la funció de repartir menjar a persones que no poden sortir de casa. I Correus també ajuda amb el transport. En total, ja són 270 famílies (un augment de 40) les que estan atenent.

Un altre grup molt vulnerable és el de les persones sense sostre. Els frares Caputxins també han vist com “han augmentat una mica” des del començament de la pandèmia, donat que han assumit la feina que feia el Maricel, segons explica el pare Cinto. Actualment atenen entre 30 i 40 persones, i ja no poden comptar amb els seus voluntaris, donat que bona part d’ells eren, per edat, del grup de risc. Els frares s’han organitzat per fer ells mateixos els repartiments de menjar. Van protegits amb mascaretes i guants, i han fet també un treball de parlar amb aquest col·lectiu per oferir-los el trasllat al pavelló del Masnou que gestiona la Creu Roja, on tenen revisions mèdiques i servei de dutxes. Troben a faltar “el contacte més directe; xerrar amb ells”, que ara es fa només en ocasions molt especials. Aquest col·lectiu s’atén a la part de davant del convent, on hi ha prou espai per guardar les distàncies de seguretat. “No hi ha hagut problemes en aquest sentit. Entenen que la situació és greu”, explica el pare Cinto, que recorda que les persones que hi vulguin col·laborar poden portar aliments a la seu dels Caputxins.