El govern municipal critica els preus dels enterraments

Curto assenyala que des del consistori s’està treballant per controlar la situació i que, en conversa amb altres ajuntaments, han comprovat que hi ha molta diferència de preus.
|

Cabré Junqueras ha multiplicat la seva activitat per cinc des que va començar la pandèmia. Tot i que encara no ha desglossat per poblacions els serveis oferts, des de l’Ajuntament s’ha informat que a mitjans d’abril hi havia entorn les 20 persones que haurien perdut la vida a conseqüència de la Covid-19 a Arenys de Mar segons una estadística extraoficial. No es poden fer cerimònies i les sales de vetlla estan tancades. Sobre la taula, a més, s’ha posat de nou el preu dels serveis que, tot i que han baixat, l’Ajuntament creu que ho podrien fer més.


Cementiri2a

El cementiri de Sinera amb el tanatori municipal, al fons. Foto: Xavi Salbanyà.


Un cost bàsic de 2.000 euros

L’empresa funerària continua aplicant les mateixes tarifes, però amb diferents conceptes. El que no es comptabilitza són aspectes com la cerimònia, la sala de vetlles, recordatoris, esqueles, flors… S’ofereix un servei “bàsic” que té un cost d’uns 2.000 euros. La regidora de Serveis, Ona Curto, ha manifestat el seu malestar per alguns dels preus establerts perquè considera que són “abusius”. Assenyala que des del consistori s’està treballant per controlar la situació i que, en conversa amb altres ajuntaments, han comprovat que hi ha molta diferència de preus. La regidora informa que en cas que les famílies vulguin presentar alguna queixa pel servei de funerària rebut es poden posar en contacte amb l’Ajuntament o amb atenció al consumidor.

En aquests moments, la feina de Cabré Junqueras està posada en anar als hospitals, residències i cases particulars on es produeixen les defuncions. Totes les tramitacions es fan de manera telefònica o virtual. “Per a nosaltres també és una situació molt dura, però també volem agrair a les persones que s’estan trobant amb aquestes dificultats la comprensió. Tot i que hi ha algunes excepcions, la gran majoria ho entén”, afirma Josep Maria Mons en declaracions a Ràdio Arenys.

Sigui incineració o enterrament, només es permet un màxim de 3 persones. Tot i això, Mons diu que es recomana que no hi vagi ningú perquè “probablement el familiar de la persona difunta pot estar també contagiada”. També es permet la presència d’un oficiant religiós, com s’ha ofert a fer el rector Joan Soler.


El virus no surt al certificat

A l’hora d’anar a buscar el cos, es reconeix que el certificat de defunció no especifica sempre que és per Covid-19. Al principi de la pandèmia van estar a punt de no poder oferir el servei perquè no disposaven del material sanitari que, finalment, va arribar. També s’ha hagut de fer un augment de personal i s’han reestructurat els torns fent equips tancats per evitar els contagis.