La Dansa d'Arenys s'integra al Patronat de Sant Roc

​L'entitat organitzarà la ballada del ball de plaça d'Arenys d'ara endavant
|

A partir d’aquest any el Patronat de Sant Roc organitzarà la Dansa d’Arenys, després dels acords signats el passat diumenge, 31 de maig, amb el grup organitzador de la Dansa i l’Esbart Maragall. Amb aquests acords, el Patronat s’encarregarà d’organitzar la ballada de la Dansa que té lloc cada tarda de Sant Roc, i per la qual integrarà el grup organitzador en la seva estructura. 


Patro dansa

Membres del Patronat amb la direcció artística de la Dansa d'Arenys. 

Foto: Patronat de Sant Roc. 


La voluntat d’aquest acord, signat per l’administrador gros Emma Torrentó i la direcció artística actual, és garantir el relleu generacional en aquest element de les festes de Sant Roc, que pot garantir el mateix Patronat. Per la seva banda, Patronat es compromet a garantir una gestió diferenciada dels recursos destinats a la dansa i a promoure-la arreu com la resta de la tradició. 


Paral·lelament, el Patronat ha arribat a un acord amb l’Esbart Maragall —entitat que tradicionalment organitzava aquesta ballada— perquè aquest li cedeixi en cada ocasió el vestuari per poder ballar la dansa. A canvi el Patronat es farà càrrec del manteniment i neteja dels vestits.


Patro esbart

L'administrador gros, Emma Torrentó, amb els representants de l'Esbart Margall. 

Foto: Patronat de Sant Roc. 


La Dansa d’Arenys és el tradicional ball de plaça que es ballava ja al segle XVIII durant les enramades de la vuitena de Corpus. A finals del segle XIX es va deixar de ballar. El 1916, el musicòleg Xavier Maimí féu un recull dels elements que havien perdurat a la tradició oral d’Arenys. No fou fins al 10 de juliol de 1949 que es recuperà arranjada per a cobla i esbart de la mà de Marcel·lí Vila i Manuel Cubeles, i la col·laboració dels mestres Lluís Moreno i Joaquim Serra. D’aleshores ençà l’Esbart Maragall l’ha ballada sempre la tarda de Sant Roc.