Comerç i restauració es reinventen i esperen l’ajut de l’administració

L’Ajuntament rebutja l’ampliació de terrasses però les botigues podran sortir al carrer
|

Comerç i restauració són dos eixos principals per a la vida diària i econòmica d’Arenys de Mar, que porten lluitant i tractant de sobreviure des de l’inici de la pandèmia. Molt possiblement aquest camí serà pedregós i amb moments complicats per arribar a adaptar-se a aquesta nova realitat que ens toca viure. 


WebIMG 5420Les terrasses van poder obrir el passat 25 de maig. Foto: Carles Toribio. 


El comerç local ha tingut una ràpida adaptació i durant aquestes setmanes alguns establiments han activat el servei a domicili, un bon funcionament de la cita prèvia, les mesures de seguretat, la comunicació, han estat proactius i amb molta activitat de les xarxes. Respecte a la restauració, fa temps que demanen un marc estratègic en forma d’ajudes per fer front al passat, al present i al futur, a causa del gran impacte econòmic que té la Covid-19 en molts aspectes de l’entramat comercial d’Arenys de Mar. 


Amb tots aquests aspectes, l’Ajuntament va adoptar una sèrie de mesures en forma de document amb el Pla ReAcció20. Un full de ruta on empreses, el sector de la restauració i comerços són part d’aquests ajuts que serviran bàsicament per pal·liar la pèrdua d’ingressos dels negocis arenyencs. 


Quim Mas, regidor de Promoció Econòmica, ara amb ajuda del regidor de l’oposició Víctor Camón (PSC), planteja diferents línies d’ajuts que es poden anar modificant, com no pagar la taxa de terrasses d’aquestes setmanes de tancament que va finalitzar el dilluns 25 de maig, moment que Arenys de Mar va entrar a la Fase 1. També hi haurà una partida inicial, que s’haurà d’ampliar, de 74.000 euros destinats a aquest sector (49 euros per empresa o autònom d’Arenys), a més d’una subvenció de la part proporcional de la taxa municipal d’escombraries. El principal partit de l’oposició, Junts per Arenys, considera clau la reducció de taxes fiscals durant els propers mesos i un important pla de dinamització. 


Per la seva banda, la Unió de Botiguers i Comerciants d'Arenys de Mar (Ubica) considera que s’ha de partir sempre des d’una visió favorable amb aquestes accions impulsades, però troba que també s’hauria de mirar de lluitar amb aquelles taxes que depenen directament de l’administració. En aquest sentit, cal recordar que quan finalitzi l’estat d’alarma entraran en vigor diferents lleis i el cobrament de l’IBI al juliol. Les terrasses no es podran ampliar la seva capacitat, malgrat la petició dels restauradors, en canvi, les botigues podran ocupar part de la via pública. A tot això, aquest any no hi haurà carrilet al juny i al juliol i la zona blava ja torna a funcionar.